![]()
Det var för cirka ett år sedan som Ikea, via bland annat Lokaltidningen.se samt Helsingborgs dagblad, meddelade omvärlden att man nu ville öka tillgängligheten i sin kundtjänst per telefon. Ett nytt kundcenter i Helsingborg skulle invigas under hösten år 2018, och nu ville man tydligen öka den mångkulturella satsningen.
Medveten satsning på araber
Snart stod det klart att Ikea i sitt så kallade tillgängliggörande av kundtjänsten ville satsa stort på just arabiska som språk. Motiveringen för detta, så som det återges i Lokaltidningen.se samt Helsingborgs dagblad, för är att Ikea tydligen anser att araberna från Mellanöstern är en viktig grupp i Sverige. Ansvarig för kundtjänsten, Andreas Castor, säger till Helsingborgs dagblad att det handlar om ”inkludering” och ett sätt att motverka så kallad diskriminering.
[caption id="attachment_50446" align="alignright" width="359"]
![]()
Andreas Castor, ansvarig för kundtjänsten hos Ikea. Foto: Privat[/caption]
Kan inte engelska eller svenska
En annan motivering som Andreas Castor för fram är att de arabisktalande, huvudsakligen muslimska, invandrarna från Mellanöstern inte behärskar vare sig engelska eller svenska i särskilt hög grad, utan hellre föredrar att tala sitt arabiska språk. Detta är alltså en motivering för att närmare ett 30-tal medarbetare sedan januari 2019 har anställts för att enbart kunna betjäna arabisktalande kunder per telefon.
Sedan tidigare erbjuder Ikea, liksom många andra företag och myndigheter, service på engelska, men eftersom Ikea är så måna om att arabisktalande inte skall behöva prata vare sig svenska eller engelska har denna satsning gjorts. Att detta skulle kunna gå stick i stäv mot assimilering till ett lands språk, eller som i det här fallet, krocka med erkända minoritetsspråks väl och ve var Ikea överhuvudtaget inte medvetna om.
”De fjäskar för muslimska araber”
Sedan början av 2000-talet har Sverige ett antal, erkända minoritetsspråk; språk som man anser har funnits inom vårat lands gränser under flera, hundra år. Det tydligaste exemplet på detta är finska. Finland var under över 700 år en naturlig del av Sverige, och efter andra världskriget sökte sig dessutom många finländare till Sverige för att arbeta. Långt senare fick alltså Sverigefinnarna erkännande som officiell minoritet.
När Nya Tider når Voito Visuri, styrelseordförande för Sverigefinska riksförbundet, blir han först överraskad när vi konfronterar honom med vilken favorisering Ikea gör av arabiska visavi svenska och engelska som kundtjänstspråk per telefon, och att man överhuvudtaget inte har beaktat att Sverigefinnarna är en erkänd minoritet i Sverige sedan länge.
– Det var mer än jag visste, säger Voito Visuri. Det hade jag faktiskt inte koll på.
Därefter hörs en märkbar bitterhet i Voito Visuris röst när han svalt informationen från Nya Tider om Ikeas språkliga prioriteringar att göra kundtjänsten så kallat ”mer tillgänglig”.
– Fast å andra sidan… Vi finnar har ju inte alltid varit så bra på att hävda våra rättigheter på ett kaxigt sätt. Vi vill inte vara till besvär.
Han fortsätter:
– Men de muslimska invandrarna därifrån Mellanöstern, araberna… De ställer minsann krav. De vill ha sina rättigheter tamejfan i allt. De ger sig inte. Ikea har nu visat att de verkligen fjäskar för de där araberna.
”Vi måste kaxa oss”!
Voito Visuri berättar en stund om hur svårt det ibland har varit att väcka svenska statens och svenska aktörers intresse överhuvudtaget för Sverigefinnarnas situation och ställning som språklig och kulturell minoritet sedan urminnes tider. Han berättar dessutom om sådana vardagliga företeelser som att han vid några tillfällen vid olika pubsammankomster har fått höra exempel på frustration från enskilda finnar som upplever att de blir överkörda av muslimska araber överallt; att deras behov minsann tas tillvara genom tillstånd för moskébyggen och att deras skolbarn bemöts av hänsyn och klianden på ryggen när det handlar om att tillfredsställa språkliga och religiösa behov med anknytning till islam och arabiskan som språk.
Den fråga som till slut förefaller som den enda rimliga från Nya Tider blir således om Voito Visuri, ordförande för Sverigefinska riksförbundet har något budskap till Ikea.
– Försök att läsa på om vilka som är minoriteter, först och främst. Och vi Sverigefinnar är banne mig flest. Vi måste nog göra som araberna, bli bättre på att kaxa oss.
Vill satsa vidare på spanska – kanske även somaliska
Andreas Castor, kundtjänstansvarig för Ikea nås av Nya Tider för en kort kommentar. Där bekräftar han något som redan stått i media för ett år sedan, nämligen att man för diskussioner om att utvidga kundtjänsten med än fler invandrarspråk.
– Vi har haft spanska uppe till diskussion, men somalierna är ju också en växande grupp som vi ser det.
Spanska och somaliska tycks alltså prioriterade för Ikea.
NyT: Vi har talat med företrädare för Sverigefinska minoriteten. De tycker att ni fjäskar för araberna. Vad säger du om det?
– Det får väl stå för dem, men vi får väl se om finnarna också kommer med på tåget.
NyT: Men Sverigefinnarna är ändå en minoritet som levt med oss sedan hur länge som helst. Är inte deras språkliga rätt viktigare än arabernas, eftersom finskan också har officiell minoritetsstatus?
– För oss kändes det viktigt att se arabiskans potential i det svenska samhället, och vi är ändå inte någon myndighet som måste erbjuda minoritetsservice i lag. Vi gör våra prioriteringar.
Så avslutar Andreas Castor, kundtjänstansvarig för Ikea samtalet. Därmed är det klart rent faktiskt att möbeljättens framtida sikte är mångkulturellt i muslimsk riktning, åtminstone språkligt sätt.