![]()
Talet innehöll inte något som helst som kan kallas för nyheter, istället var det mest en kavalkad av vad socialdemokratin säger sig ha åstadkommit. I synnerhet Januariöverenskommelsen togs i försvar.
”Först jobben”
Socialdemokratin berömmer sig av att vara ett parti som sätter folk i arbete. Magdalena hävdade att sysselsättningen var den högsta som någonsin uppmätts i ett EU-land. Det stämmer säkert på ytan, men hon nämnde inte att för att räknas som sysselsatt räcker det med att ha gjort en timmas betalt arbete den vecka man blir tillfrågad. Att många av de arbetstillfällen som man säger sig ha skapat är kraftigt subventionerade nämndes inte heller. Det anmärkningsvärda är inte att man subventionerar anställningar utan att man gör det i en högkonjunktur. Förklaringen till detta står att finna om man delar upp statistiken så att utrikes födda räknas för sig, i den gruppen minskar inte arbetslösheten, tvärtom blir det fler invandrare som är arbetslösa. Detta vill socialdemokraterna lösa genom ännu mer satsningar på utbildning. I många fall kan det säkert vara en bra idé, men det går inte att utbilda analfabeter till de bristyrken där det nu beräknas behövas cirka 100 000 nya anställda.
”Sverige är ett av världens mest jämlika länder”
Det beror enligt Magdalena Andersson på den generella välfärden som skall ge lika förutsättningar för alla: ”Den ger lika bra förskola och skola åt alla barn oavsett föräldrarnas ekonomi”. Problemet är att det sedan länge inte stämmer. Idag måste man ha tillräckligt med pengar för att inte behöva bo i ett getto för att ens barn skall få en acceptabel skolgång. Andersson nämnde inte några problem med välfärden men man har ändå utlovat extra så kallade välfärdsmiljarder som den här gången inte skall gå till ”dyra konsulter, kortsiktiga marknadslösningar eller dåliga upphandlingar”. Under dagen presenterades därför en Välfärdskommission som skall säkerställa detta.
Angrepp mot högerpolitik och kapitalinkomster
Andersson kritiserade Moderaterna och Kristdemokraterna som fick igenom en budget med skattesänkningar på 20 miljarder, ”pengar som hade kunnat göra stor nytta i Munkfors, Grums och Ransäter, platser som fått besök av Stefan Löfven den här veckan.”
Huruvida ett besök av Löfven var den utlösande faktorn för detta behov av stöd framgick inte, men sannolikt är orsakerna de gamla vanliga med migrantmottagandet i täten.
Skatteplanering och skatteflykt var enligt Andersson också ett hot mot välfärden enligt Andersson. Tidigare har hon avfärdat Lafferkurvan som beskriver sambandet mellan skattesatser och skatteintäkter som ”högerextrem”. Det är därför inte konstigt att hon inte ser problemet med att försöka förbättra välfärden med skattehöjningar istället för effektivisering och bättre prioriteringar.
Enligt Andersson är de pengar hon vill beskatta ihoptjänade genom utnyttjande av välfärden och därför skall de som påstås ha blivit rika av att gå i svensk skola vara med och betala för den. Att så inte sker beror på de borgerliga och Sverigedemokraterna.
Kristdemokraterna fick sig en särskild släng av sleven för deras påstådda abortmotstånd som enligt Andersson är ett angrepp mot kvinnliga rättigheter och del av en större högerkampanj med detta syfte.
Klimat
Klimatet är en viktig fråga för socialdemokraterna, men de pseudoreligiösa domedagsvisioner som finns hos övriga klimathotsvurmande partier lyste med sin frånvaro
:” …det är just för att klimatomställningen är helt nödvändig som vi måste göra den på ett sådant sätt att den får rimliga konsekvenser för var och en av oss.”
Tack och lov utlovades därför inga nya kostnadskrävande projekt på området. Det handlade istället mest om vad man hade gjort med början i Göran Perssons idé om det gröna folkhemmet.
Ett tal där det som saknades var det intressanta
Att statsminister Löfven återigen väljer att inte hålla talet i Almedalen har han inte givit någon förklaring till. Förra året var det lätt att se varför, istället för uppmärksamhet i media under en dag fick han då uppmärksamhet varje dag. Idag måste skälet ha varit ett annat, kanske skall Magdalena Andersson matchas fram som kronprinsessa sedan Anders Ygemans aktier är i dalande. Det kan också vara så att han inser att han inte har något att säga och därför helt enkelt inte vill.
Frånvaron av det sedvanliga nazistdillandet var talets enda egentliga styrka, vilket givetvis fick kritik av Aftonbladets kontraindikator, Anders Lindberg. Socialdemokraterna kan kosta på sig detta. Man är ett idéburet parti med två idéer, att ta makten och att behålla makten. Detta har man lyckats med på grund av Alliansens splittring. Nu behöver man egentligen inte göra någonting för att behålla makten på kort sikt. På lång sikt måste man däremot försöka hålla nere det konservativa blocket. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är hotet mot den socialdemokratiska hegemonin, inte marginella grupper på ytterkanterna. Att ödsla tid på dem ger ingenting för socialdemokraterna.
Ett antal tunga frågor nämndes överhuvudtaget inte. Ingenting sades om migrationspolitik, den galopperande kriminaliteten och islamismen. Hur man skall hantera försvarspolitiken framöver utan samsyn med de borgerliga partierna är en annan obesvarad fråga. Den socialdemokratiske ledarskribenten Widar Andersson anser att detta är allvarligt. Många av Socialdemokraternas väljare röstar på dem för att de litar på att de skall lösa de grundläggande frågorna för att samhället fungerar som rättsväsende, migrationen, försvaret och jobben. Klarar Socialdemokraterna inte detta förlorar de sina kärnväljare.