![]()
Angrepp mot Januaripartierna: Vård, omsorg, bostäder och landsbygden glöms bort
Efter att ha gratulerat damfotbollslandslaget till bronsmedaljen tog det fart med frontalangrepp på Socialdemokraterna och deras samarbetspartners, i synnerhet Liberalerna och Centerpartiet.
” …mitt problem med Januariöverenskommelsen är inte att partier samarbetar. Mitt problem är att januaripolitiken lämnar stora grupper i vårt samhälle utanför.”
Enligt EBT är detta en följd av att man inte har tagit fram överenskommelsen baserat på värderingar utan på en byteshandel där varje parti fått några hjärtefrågor tillgodosedda, men helheten har blivit att viktiga politikområden som vården förbisetts och att människor därför hamnar utanför samhället. Som exempel nämnde hon de 90 000 personer som väntat längre på vård än vårdgarantin föreskriver. Vårdens organisation med landsting fick återigen kritik och liksom förra året lovade EBT att lägga ner dem.
Äldreomsorgen är ett annat område som försummas genom Januariöverenskommelsen (JÖK), till 2026 behövs 32 000 nya äldreboendeplatser som ”januaripartierna” inte har en strategi för att ordna fram, enligt EBT.
”När det inte byggs äldreboenden – då byggs det istället murar runt våra äldre.”
Utan äldreboenden isoleras gamla i sina lägenheter, menade EBT, och ställde byggandet av äldreboenden i kontrast till de prestigeprojekt i form av dyra sporthallar och badanläggningar som kommunpolitiker gärna bygger istället:
”Jag är stolt över alla våra kristdemokratiska nejsägare runt om i landet. Som vågar prioritera välfärden. Vågar prioritera äldreboenden före skrytbyggen.”
EBT menade också att det finns ett Stockholmsperspektiv i JÖK som gör att man inte tar hänsyn till landsbygdens problem. Att bostadsbristen och hur den begränsar tillväxten i storstäderna får mycket mer utrymme i debatten än hur de höga bränslepriserna påverkar landsbygdens tillväxt, var ett exempel på Stockholmsperspektivets dominans.
EBT vänder sig emot att man återigen ger sig på två av samhällets mest laglydiga grupper, jägare och sportskyttar, med nya pålagor samtidigt som problemen med skjutningar enligt henne beror på att tullen inte kan stoppa de illegala vapen som kommer in i Sverige.
Den gröna skatteväxling som Januaripartierna tänker genomföra sågades av EBT:
”De gröna i Miljöpartiet höjer skatterna för folk som bor på landet, medan de gröna i Centerpartiet sänker skatten för höginkomsttagare i storstäderna.”
Detta kommer enligt EBT att leda inte bara till ökad inflyttning till städerna utan också en social förskjutning där delar av medelklassen glider nedför den sociala skalan.
EBT vill också se en skatteväxling och skattesänkningar, men med inriktning på att de mest behövande, som pensionärer, barnfamiljer och låginkomsttagare, skall få sänkt skatt i första hand.
Ett annat problem med JÖK är enligt EBT att den inte underlättar för människor att köpa sin egen bostad. Från 1970-talet fram till 1990 kostade ett genomsnittligt småhus ungefär 3,5 årslöner, tio år senare kostade det fyra årslöner och nu åtta och i Stockholm femton. Politikens uppgift är inte att sätta priserna på hus utan att underlätta att bygga och köpa hus, och detta vill EBT göra.
Ny jämställdhet
När Kristdemokraterna talar om barnfamiljer vill Januaripartierna tala om jämställdhet, och det gör EBT gärna, sade hon. Sjukskrivna kvinnor var ett exempel på det och EBT menade att det många gånger beror på en misslyckad familjepolitik.
”Vi måste se att vi bränner ut kvinnor med krav som gränsar till det orimliga.”
En generös och flexibel föräldraförsäkring och höjda pensioner för kvinnor är enligt EBT en del av lösningen på problemet, men framförallt väckte hon frågan om en ny sorts jämställdhet:
”Jämställdhet kanske inte skall vara att kvinnor gör karriär enligt en manlig norm – utan friheten att bryta denna norm?”
Att bekämpa hedersrelaterat våld är också en del av jämställdheten, enligt EBT. Hon nämnde Soheila Fors arbete för drabbade kvinnor och att ett problem är tystnaden kring det som till exempel tar sig uttryck i att Skolverket och Jämställdhetsmyndigheten inte ens vill använda begreppet hedersrelaterat våld i läroplanen för grundskolan.
EBT var kritisk till Januaripartiernas metod att bekämpa hedersförtryck och parallellsamhällen genom att förbjuda konfessionella skolor. Hon tog som exempel en flicka i en kommunal skola i Angered som mobbas för att hon och hennes mamma inte bär slöja och att den rektor i Göteborg som nu är omhändertagen av Säpo drev en på papperet ickekonfessionell skola.
”Islamisterna är alltså två steg före januaripartierna”, sade hon om detta.
Konkret vill man förbjuda att diktaturer att finansierar moskéer i Sverige, nej till böneutrop och skarpa inspektioner av skolor i riskzonen.
”Hederlighet, långsiktighet och etik”
Swedbank fick sig också en släng av sleven och EBT kallade dem ”ett vertikalt parallellsamhälle” och menade att deras agerande riskerar att skada hela samhället.
Talar med kluven tunga
Så här långt var talet ett väldukat smörgåsbord för Kristdemokraternas målgrupper, men när EBT började tala om hur Liberalerna och Centerpartiet fallit för Socialdemokraternas
”psykologiska krigföring” ser hon inte bjälken i det egna ögat. I sak har hon rätt, Socialdemokraterna lyckas så gott som alltid med att tvinga bort riktiga högerpolitiker genom brunsmetning. Problemet är bara att de lyckas med den taktiken mot Kristdemokraterna också. KD slängde själva EU-parlamentarikern Lars Adaktusson under bussen och den populäre kommunalpolitikern Joachim Gahm i Danderyd uteslöts till och med ur partiet. I båda fallen handlade det om ytligt sett deras förment partiskadliga syn på aborter, men det finns en djupare sanning. Inom Kristdemokraterna pågår en maktkamp mellan konservativa och den så kallade ”pingstvänstern” som närmast kan beskrivas som bottenlöst naiva personer med en klar vänsterprägel i många frågor. Adaktusson och Gahm är konservativa, så när mediedrevet gick såg dessa sin chans att bli av med dem. Att EBT inte stod upp för dem är svagt och visar att hon inte är den stabila klippa hon vill ge sken av.
Kristdemokraterna måste välja väg
EBT går en balansgång mellan dessa falanger men väldigt ofta får vänsterfalangen övertaget, vilket är förklaringen till den vacklande hållningen i migrationsfrågor med mera. Migration nämndes inte under talet, sannolikt för att inte väcka den björn som sover. Någon gång måste dock Kristdemokraterna bestämma sig, är man ett konservativt parti så röstar man inte för förslag om en omfattande anhöriginvandring utan försörjningskrav. Under dagen har kristdemokrater på vänsterkanten förklarat att anhöriginvandring ändå är typisk kristdemokratisk politik eftersom man månar om familjen. Kritikerna menar dock att det finns ingenting som säger att familjeåterförening måste ske just i Sverige.
EBT är en mycket skicklig talare som engagerar, men att inte ta ställning för en väg riskerar att leda till osäkerhet på båda sidor.