![]()
BLT får draghjälp av statliga SVT, som upplåter en egen artikel åt BLT:s kartläggning. SVT stämmer in i kritiken. Rubriken lyder: ”Ojämställda festivaler i Blekinge” och bilden pryds av ett folkhav på den populära hårdrocksfestivalen. SVT:s bildtext är ”Sweden rock var en av sommarens ojämställda festivaler i Blekinge”.
Det som systemmedia ser som ett problem är dock inget som bekymrar publiken. På sin hemsida skriver festivalledningen att Sweden Rock i dag är en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen med besökare från över 50 olika länder varje år. Man har inga problem att få publik upp till maxkapaciteten på 35 000 besökare, som är satt med avseende på service och trygghet.
[caption id="attachment_53826" align="alignnone" width="585"]
![]()
BLT:s artikel om festivalerna. Foto: Faksimil BLT[/caption]
Sweden Rocks bokningsansvarige, Martin Forsman, förklarar för BLT att de flesta hårdrocksband helt enkelt består av män. Han säger att könsfördelningen ”tyvärr är en ganska korrekt återspegling på hur hårdrocksscenen ser ut” och hävdar att man ”har bokat alla etablerade kvinnliga musiker som finns”.
Även Hasslöfestivalen i Karlskrona får kritik för att 80 procent av artisterna är män.
Även där förklarar arrangören Robin Åkerman att rock- och proggscenen är mansdominerad.
[caption id="attachment_53827" align="alignnone" width="585"]
![]()
Även SVT har en artikel om Sweden Rock. Foto: Faksimil SVT[/caption]
Trots den utbredda ”ojämställdheten” är Sweden Rock en av Sveriges säkraste festivaler. Enligt en undersökning,
Svenskt festivalindex år 2018, där omkring 20 000 festivalbesökare intervjuats, var Sweden Rock en av de festivaler som fick högst betyg sett till säkerheten.
– Den faktor som har allra störst betydelse för säkerheten på festivalen är att vi har världens bästa publik, kommenterade Sweden Rocks VD Mats Natvig.
Besökarna uppger också att de är nöjda med artistutbudet.