![]()
Vid 2-tiden natten mellan tisdagen och onsdagen larmades polisen till Linnégatan i centrala Uppsala. Väl där kontaktades de av en ung kvinna som uppgav att hon blivit utsatt för ett våldtäktsförsök.
– En kvinna påkallade uppmärksamhet och hjälp efter att en ensam gärningsman försökt förgripa sig på henne säger Linda Winge, befäl vid polisens ledningscentral i region mitt, till Expressen.
Förövaren var en okänd man och polisen skriver på sin hemsida att:
”Kvinnan kommer gåendes på Linnégatan ,i riktning mot korsningen S:t Olofsgatan, när en man dyker upp och tar tag i målsäganden på ett olämpligt sätt. Kvinnan ramlar omkull och mannen lämnar då platsen. Gärningen var över på ett par sekunder.”
– Det var en till synes helt okänd gärningsman, kvinnan har blivit påhoppad helt oprovocerat, säger Linda Winge.
Många våldtäkter och våldtäktsförsök på kort tid
Polisen rubricerar ärendet som ett försök till våldtäkt och söker nu efter gärningsmannen. Våldtäktsförsöket är bara ett av ett flertal fall som skett på bara några dagar, samtliga fall utomhus och med okända förövare.
Den 3 augusti skedde ett våldtäktsförsök i Luthagsesplanaden klockan 01:05. Mellan klockan 2:30-3:30 samma dag skedde en våldtäkt på Sysslomansgatan och under natten mellan den 4-5 augusti skedde en våldtäkt i Stadsparken.
Polisen ser inga samband mellan brotten, men går inte heller ut med signalement på förövarna. Däremot uppmanar man samtidigt allmänheten att höra av sig med tips.
[caption id="attachment_53831" align="alignnone" width="585"]
![]()
Våldtäkter och våldtäktsförsök i Uppsala. Foto: Google Maps[/caption]
”Har man uppgifter att lämna till polisen om våldtäktsförsöket i Luthagsesplanaden klockan 01:05 den 3 augusti, våldtäkten på Sysslomansgatan runt klockan 02:30-03:30 den 3 augusti, våldtäkten i Stadsparken under natten mellan den 4-5 augusti, ringer man 114 14 eller mejlar till polisen”.
– Har man varit på de platserna vid tidpunkter strax före eller efter och har gjort iakttagelser, hört ljud eller sett något avvikande skall man ringa 114 14 eller mejla sina kontaktuppgifter till en adress som man hittar på polisens hemsida, säger Linda Widerberg på polisen till Expressen.
– Man skall även höra av sig om man inte har sett något, men har varit på platserna vid tidpunkten.
Otryggheten sprider sig
De många våldtäkterna och våldtäktsförsöken som drabbat Uppsala följer en trend över tid och orsakar samtidigt en allt mer omfattande otrygghet.
Enligt den Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) har nu hela 25 procent av invånarna i Uppsala mycket eller ganska ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för att utsättas för brott under 2017–2018. Samma mängd invånare uppger dessutom att de är mycket eller ganska otrygga eller till och med avstår från att gå ut på grund av otrygghet i sitt eget bostadsområde. Märkligt nog finns det ingen uppdelning med för de olika könen sett till deras upplevelser och otrygghet i den senaste rapporten från NTU.
Däremot finns denna uppdelning i deras helhetsanalys över landet i stort. Där framgår det att unga kvinnor känner en mycket stor otrygghet numera i Sverige. Bland kvinnor i åldern 20–24 år uppger 42 procent att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott. Motsvarande andel bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.
– Att mångas tillvaro begränsas av att de känner sig tvungna att ändra sina resvägar och färdsätt, är en allvarlig konsekvens av den otrygghet och oro för brott som främst unga kvinnor säger sig uppleva, säger Maria Söderström, utredare på Brå i samband med att de släppte den senaste undersökningen.
Polisen går ut med en varning – undvik parker och gränder
Även om polisen vill hävda att Uppsala är tryggt och att kvinnor inte skall känna sig otrygga måste de förhålla sig till den verklighet som råder. De går därför ut med en varning till kvinnorna i staden:
– Vi har tyvärr gärningsmän som söker upp både ensamma män för att misshandla dem, och kvinnor för att våldta dem. Som enskild person måste man tänka på vilken som är den bästa vägen hem. Gå på de upplysta gatorna och undvik mörka parker och gränder – man får ta omvägar säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, till UNT.
I övrigt menar han att det finns en rad rekommendationer för hur man kan öka tryggheten för sig själv. Bland annat kan man ringa en vän eller åka kollektivt hem. Är man ute på krogen kan man söka upp någon man känner igen och kolla om man kan gå gemensamt hem då erfarenheten visar att den här typen av gärningsmän sällan söker upp personer i grupp.
– Jag förstår att det är många som tycker att det är oroligt just nu. Men man skall absolut inte känna att man inte vågar gå ut som kvinna – men man kan tänka efter på hur man kan göra det, säger Mikael Hedström.
Expressens reporter, Linette Israelsson, frågar Hedström om ”det verkligen skall ligga på kvinnorna att tänka sig för?”
– Vi vidtar trygghetsskapande åtgärder men vi kan inte vara på alla platser. Både män och kvinnor måste tänka sig för.
Svaret, som speglar den verklighet som kommit i följderna av en massinvandring som många kvinnor röstat för i val efter val, är ja. Även kvinnor måste ta ett ansvar för sin egen säkerhet i det nya mångkulturella Sverige.
På polisens hemsida skriver man att man just nu prioriterar överfallsbrott mot kvinnor och vidtar alla initiala åtgärder.
– Under den närmaste veckan och veckorna kommer polisen att få ökade resurser i samband med att fler poliser kommer tillbaka från semestern. Det innebär att det finns fler resurser för trygghetsskapande åtgärder, säger Mikael Hedström till UNT.