![]()
[caption id="attachment_55973" align="alignright" width="325"]
![]()
Partiledare Mikail Yüksel. Foto: Partiet Nyans[/caption]
Enligt Yüksel har partiet cirka femtio medlemmar, men partiet verkar skötas av honom själv och ett fåtal medhjälpare. Det kan förklara den oprofessionella behandlingen av media där bara islamistvänliga tidningar som Dagens Nyheter släpptes in. Hemlighetsmakeri kännetecknar verksamheten och man får intrycket av att det ännu inte finns så mycket att visa upp.
Hot
Säkerhetsorganisationen var omfattande för ett så litet arrangemang. Vi noterade två eller tre poliser, två väktare och ett okänt antal privatpersoner som bevakade närområdet.
Enligt Yüksel skall det ha förekommit hot mot arrangemanget och den inbjudne talaren Masoud Kamali ställde in sin medverkan på grund av hot riktade mot honom och hans familj. Kamali, som är född i Iran och har varit professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet och vid forumet Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet, säger till Nya Tider att han har talat med polisen men inte anmält hoten. De poliser som ansvarade för bevakningen av tillställningen kände inte till någon hotbild. Deras närvaro utgjorde enligt dem bara normal tillsyn av offentlig tillställning.
Innan mötet kunde Nya Tider höra vad hotbilden bestod av när Yüksel gick igenom situationen med väktare och poliser. Enligt Yüksel handlade det om en kvinna från ett annat parti som kunde tänkas dyka upp ”för att provocera”. När Nya Tider talar med Yüksel innan mötet tonar han ned det och säger att det är överspelat. Sannolikt handlar det om en av de fyra svenska kvinnor som släpptes in på mötet och höll ett anförande om svenska värderingar inför en förvånad publik.
[caption id="attachment_55974" align="alignnone" width="585"]
![]()
Säkerheten var hög, även om de närvarade poliserna spelade ned hotbilden. Foto: Nya Tider[/caption]
Mötet
Eftersom Nya Tider förvägrades inträde kan vi inte lämna en heltäckande bild av vad som sades. Personer som var på mötet säger dock att de upplevde att partiet hade svårt att svara för sig och slingrade sig i känsliga frågor. Enligt uppgiftslämnare inifrån mötet presenterades också statistik över oförrätter mot muslimer, som dock inte upplevdes som trovärdig. De vi talade med var inte medlemmar utan allmänt intresserade.
Partiets politik består i dagsläget av tre punkter; kamp mot islamofobi, integration och bostadsfrågor. Partiet Nyans vill att muslimer skall betraktas som en nationell minoritet med åtföljande särlagstiftning. Bostadsbristen skall lösas genom en central myndighet för allt byggande. Integrationen skall lösas arbetsmarknadsåtgärder och språkutbildning. Man motsätter sig helt assimilering och att invandrare skall anamma svenska värderingar. Hur man skall lösa den skenande kriminaliteten har man i dagsläget inget svar på:
– Jag kan inte svara på den frågan nu, vi är inte klara med frågan på programmet, förklarade Yüksel för Nya Tider.
Kritiken
Partiet Nyans har fått kritik för att vara segregerande och rentav islamistiskt. Det är något Yüksel inte vill kännas vid:
– Partiet Nyans är öppet för alla. Alla, oavsett etnicitet och bakgrund, är välkomna till Nyans. Vi är inte ute efter att skapa segregation utan vi är ute efter att bekämpa segregation.
En blick på deltagarna på mötet motsäger dock detta, de flesta bar klädsel och skägg enligt muslimskt mode. Männen var i kraftig majoritet. De flesta i publiken föreföll vara från Turkiet och Mellanöstern, även om ett fåtal afrikaner hade hittat dit.
När vi frågar Yüksel om anklagelserna i media om att han är den svenska grenen av Muslimska Brödraskapet, tillbakavisar han det bestämt.
– Det är bara tomma anklagelser. På vilket sätt skulle vi vara det? säger han.
NyT: Genom att medlemmar eller företrädare har kopplingar till dem.
– Det är bara tomma ord.
Svagt stöd för islamistparti
Att journalister inte släpps in på ett möte som utannonserats som öppet är häpnadsväckande. Under de år undertecknad arbetat för Nya Tider har det aldrig tidigare inträffat, trots att jag ofta går på möten för föreningar och partier som tycker mycket olika saker. Yüksel tog sig dock tid att svara på Nya Tiders frågor, så den valhänta hanteringen av media kan kanske förklaras med ovana. En annan förklaring kan vara att man försöker skapa en bild av invandrare, och muslimer i synnerhet, som hotade. Flera deltagare som Nya Tider talade med målade upp en bild av att muslimer särbehandlades negativt. Det spelar egentligen ingen roll om det inte är sant, om tillräckligt många upplever det så blir det ett problem. Partiet Nyans spelar på det kortet för att man har allt att vinna på det.
[caption id="attachment_55981" align="alignnone" width="585"]
![Partiet Nyans lanseringsmöte mötte svagt intresse. Foto: Partiet Nyans]()
Partiet Nyans lanseringsmöte mötte svagt intresse. Foto: Partiet Nyans[/caption]
Partiet Nyans förefaller stå på en skakig grund. Utöver Yüksel har man inga namnkunniga företrädare, man har inte ens några namngivna medlemmar. Om medlemmarna vet vi inte mer än att de påstås vara akademiker, men den tilltänkte talaren Masoud Kamali är inte en av dem.
Det finns tungt vägande skäl att tro att man inte kommer att locka till sig särskilt många medlemmar från de etablerade partierna. Partiet upplevs som ett ytterlighetsparti och en övergång från ett annat parti innebär ett direkt stopp för arvoderade politiska uppdrag under överskådlig tid.
En somalier som Nya Tider har god kontakt med säger att han blir provocerad av tanken på ett parti för invandrare och en rad företrädare för kristna invandrargrupper tar avstånd från det.
Det återstår då för Partiet Nyans att satsa på att bli ett renodlat islamistiskt parti. Då är Yüksels påstådda kopplingar till Grå Vargarna inte ett hinder, men sannolikt kommer de flesta islamister att föredra att gömma sig i de etablerade partierna. Då återstår de mer hårdföra elementen, vilket kan komma att leda till samma splittring som sänkte det första svenska islamistiska partiet, Yasin.
Att Sverige kommer att få ett islamistiskt parti verkar oundvikligt, huruvida det blir Nyans är däremot långt ifrån givet.