![]()
Det var efter valrörelsen 2018 där Sverigedemokraterna i Stockholm använt sig av budskapet ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på valaffischer som den 44 åriga välkända musikartisten och vänsterprofilen Jason ”Timbuktu” Diakité valde att stämma SD. Nu har Stockholms tingsrätt kommit med dom i målet och väljer att döma till SD:s fördel. Resultatet blir att Timbuktu måste betala alla rättegångskostnader, en summa på 275 000 kronor.
Stal själv låttext – anklagade SD för stöld
Timbuktu stämde Sverigedemokraterna i Stockholm för att under valrörelsen 2018 ha använt hans albumtitel och låttext ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” på affischer där budskapet förlängts till ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”. Timbuktu menade att partiet därmed hade gjort medvetet intrång på hans upphovsrätt eftersom han är en uttalad motståndare till Sverigedemokraterna och alla former av restriktiv invandringspolitik.
Timbuktu fick en hit med låten ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” 2005 och belönades också med en Rockbjörn för årets bästa låt. Låten har blivit välkänd och spelad vid otaliga evenemang. Men låten och dess budskap är inte en originell skapelse av Timbuktu och anklagelserna om att SD skulle ha ”stulit” materialet från honom klingar något falskt när tingsrätten kunde konstatera att snarlika uttryck används flera gånger i musikverk tidigare. Till exempel av Loretta Lynn som sjöng “Everybody wants to go to heaven, but nobody wants to die” 1965 och Peter Tosh som sjöng “Everybody want to go to heaven, but nobody wants to die” 1977.
Sverigedemokraterna kunde enligt domen även visa på att Loretta Lynns låt översatts till svenska i en inspelning med Ewa Roos 1967 med textraden: “Alla här på jorden vill till himlen men ingen vill ju dö”. Timbuktus användande av närmast exakt samma låttext har till synes aldrig besvärat artisten som däremot såg en chans att försöka skada SD.
SD-motståndare förlorar stämning
Men Timbuktu försök att få SD fällt för upphovsrättsintrång misslyckades totalt och en enig rätt dömde till SD:s fördel. Tingsrätten skriver i domen:
”Enligt domstolen uppvisar titeln ’Alla vill till himmelen men ingen vill dö’ respektive textavsnittet ’Alla vill till himmelen men få vill ju dö’ inte sådan originalitet och individuell särprägel att de bedöms ha verkshöjd. Något upphovsrättsligt skydd föreligger därför inte för titeln och textavsnittet avgränsade från låten i övrigt.”
Timbuktu skriver på Instagram om domen:
”You win some and you lose some och i detta fallet beklagar jag Patent- och Marknadsdomstolens beslut. För mig är det viktigt att stå upp för det jag tror på, det är min övertygelse. Tack för allt stöd”.
Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson är nöjd med domen:
– Min klient är nog väldigt nöjd, jag har inte pratat med dem ännu men domskälen ligger i linje med vår huvudsakliga argumentering. Det är tillfredsställande att domstolen har tänkt och tyckt som oss, säger han till Aftonbladet.
Han tror inte heller på ett överklagande.
– Tingsrätten har avfärdat deras argumentering och var väldigt tydliga så jag har svårt att se att de skulle ha något för ett överklagande. Det kan också konstateras att domstolen var enig, det var tre domare och ingen har tyckt något annorlunda så det är en väldigt stark dom.
Socialist och skatteplanerare får betala
Då Timbuktu förlorat stämningen tvingas han nu betala rättegångskostnaderna för Sverigedemokraterna vilket uppgår till 275 000 kronor. Timbuktu, som är mångmiljonär, har gjort sig känd för att profilera sig både i låttexter och uttalande som vänsterprofil och socialist.
I ett invigningstal till Stockholm Pride i 2015 kritiserade han exempelvis dagens samhällsstruktur och ekonomiska klyftor.
– Vi ser hur folkvalda sätter näringslivet framför folkets intresse. Samma näringsliv maximerar sin tillväxt och undviker samtidigt att betala skatt och bidra till att göra ett bättre samhälle, sade han bland annat i sitt tal.
Timbuktu kunde dock avslöjas av den konservativa krönikören Rebecka Weidmo Uvell att vara mer av en kapitalist än han ville ge sken av. Bland annat satt han i styrelser och hade engagemang i inte mindre än sju olika bolag under 2015. Ändå såg han till att bara ta ut lön precis under gränsen för de högre skatterna med en månadslön på 34 500 kronor, istället tar ger han sig själv utdelning från sina aktiebolag, vilket ger ett avsevärt mycket lägre skatteläge – skatteplanering med andra ord och något som han själv kritiserat.
Totalt hade han runt 20 miljoner kronor sparat i värdepapper och olika aktier, många i de egna bolagen. Efter att ha blivit påkommen och fått stark kritik från sina vänstervänner försökte han försvara sig i radioprogrammet Studio Ett i P1.
– Nu är det ju inte så heller att vi pratar om något komplext system som flyttar mina pengar till Monaco eller Luxemburg, utan jag gör det som de flesta aktiebolag i min storlek gör. Jag plockar ut lön, jag skattar på den, jag betalar bolagsskatt, och har tagit ut aktieutdelning. Det är snarare en fråga för lagstiftaren, inte för mig. Jag är rappare, jag kan skriva låtar vad jag tycker om samhället men jag kan inte förändra lagstiftningen, sade han.