![]()
22 experter skriver i en gemensam debattartikel i DN Debatt att Sverige måste byta strategi för att bekämpa coronautbrottet – eftersom man menar att Folkhälsomyndigheten har misslyckats i sitt arbete. Kritiken riktar även in sig på Anders Tegnell, statsepidemiolog, som blivit ansiktet utåt för Folkhälsomyndighetens strategi.
”
Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in med snabba och radikala åtgärder.”, skriver forskarna.
Hård kritik mot Sveriges linje
Enligt forskarna har Folkhälsomyndigheten vid minst fyra tillfällen hävdat att smittspridningen har planat ut, även fast så inte har varit fallet. De skriver även att Sverige står fast vid en linje med rekommendationer trots att facit visar att linjen inte gett de resultat man eftersökt från början.
”Man är obenägen att ändra sina rekommendationer ens när Sveriges kurvor radikalt börjar skilja sig från grannländernas”, skriver forskarna.
Vidare har forskarna tittat närmre på dödssiffrorna i Norge, Finland och Danmark och konstaterar att fler dött i Sverige än i något annat nordiskt land per miljon invånare.
”
I Sverige dör nu alltså mer än tio gånger så många människor av coronaviruset som i vårt grannland Finland.”
Forskarna pekar på att Finland till exempel stängt kaféer, restauranger, skolor samt förbjudit folksamlingar över 10 personer och att dessa hårda åtgärder, vilka delas av de flesta europeiska länder, gett tydliga resultat. Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet, är en av forskarna bakom artikeln. Enligt honom har allmänheten ”inte riktigt fattat allvaret” med coronaviruset.
– Detta eftersom de har fått tveksamma besked från Folkhälsomyndigheten och våra folkvalda, säger Jan Lötvall till Aftonbladet.
Förutom att omedelbart rätta sig efter den europeiska linjen och anamma en mycket restriktivare coronabekämpningsmetodik än den som nu förs så för forskarna även fram ett flertal andra åtgärder som de menar att Sverige måste införa. De skriver att all sjukvårdspersonal som arbetar med äldre måste bära ordentlig skyddsutrustning. Det måste genomföras masstestning på all vårdpersonal, samt krävas karantän ”av hela familjen om en medlem är sjuk eller testar positiv för virus. Inpränta i samhället att vem som helst kan vara smittsam”.
”De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val” skriver de.
Anders Tegnell avfärdar kritiken från experterna
På dagens pressträff tillbakavisade Anders Tegnell dock kritiken.
– För det första vill jag absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi, det har vi visst, det får stå för dem. Dessutom är de dödstal de citerar felaktiga, de stämmer inte med de svenska dödstalen som ni ser här. Dessutom vet vi att i Italien registreras endast dödsfall på sjukhus, så det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr, säger Anders Tegnell när reportrar börjar ställa frågor om den starkt kritiska artikeln.
Tegnell påpekar att andra länder har haft höga dödstal, fast åtgärderna har varit annorlunda än i Sverige.
– Sedan kan man titta på länder som tagit hårda åtgärder, som Belgien, där är det sämre än i Sverige. Man skall vara försiktig i att göra bedömningar hur man lyckats. Framför allt när vi ligger på olika ställen i utvecklingen.
Men enligt virologen Lena Einhorn har det redan visat sig att Folkhälsomyndighetens linje är fel.
– Man letar ju febrilt efter att de vet vad de gör, att de har en strategi, den skiljer sig från resten av världen, men att de vet vad de gör. Men så är det inte. För om man tittar från början har de hela tiden spelat ner faran och de har inte agerat på ett proaktivt sätt. Plötsligt står man där utan skyddsutrustning och breda testmöjligheter. Vi sitter ju med facit, sade hon till Expressen.
– Ett facit är dödstalen som rusar i höjden, och framför allt på våra äldreboenden som Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att de måste skydda.
De 22 forskarna som riktar kritik mot Folkhälsomyndigheten
Marcus Carlsson, docent, Matematikcentrum, Lunds universitet
Lena Einhorn, medicine doktor i virologi
Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi, Karolinska institutet
Fredrik Elgh, professor i virologi, Umeå universitet
Jonas Frisén, professor i stamcellsforskning, Karolinska institutet
Åke Gustafsson, klinisk virolog, tidigare chef för mikrobiologi och vårdhygien, Region Gävleborg och Region Uppsala
Claudia Hanson, associate professor, Global public health, Karolinska institutet
Stefan Hanson, infektionsläkare, filosofie doktor i internationell hälsa
Olle Isaksson, professor emeritus i endokrinologi, Sahlgrenska akademin
Anders Jansson, överläkare i klinisk fysiologi, Danderyds sjukhus
Carina King, infektionsepidemiolog, Global public health, Karolinska institutet
Bo Lundbäck, senior professor i lungsjukdomarnas kliniska epidemiologi, Göteborgs Universitet
Åke Lundkvist, professor i virologi, Uppsala universitet
Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, Göteborgs universitet
Marie Marklund, medicine doktor, lektor i ortodonti och odontologi, Umeå universitet
Stefan Marklund, professor i medicinsk biovetenskap, Umeå universitet
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Uppsala universitet
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, Umeå universitet
Thomas Sandström, professor i folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet
Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i cellulär och molekylär immunologi, Karolinska institutet
Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi, Karolinska institutet
Anders Wahlin, professor emeritus i hematologi, Umeå universitet