![]()
Elin Ersson blev under juli år 2018 känd, även utanför Sverige, som en radikal asylaktivist när hon tillfälligt lyckades stoppa utvisningen av en 50-årig afghansk kvinnomisshandlare. Det var den 23 juli 2018 som Elin Ersson lyckades stoppa en flight till Istanbul från Göteborgs flygplats genom att vägra sätta sig ned.
Anledningen till att Ersson köpte en biljett till flygresan var att hon från ett nätverk bestående i huvudsak kvinnliga asylaktivister fått uppgifter om att en afghansk ”pojke” skulle utvisas till sitt hemland. Hon filmade själv sin aktion, där hon storgråter för att ”pojken” skulle skickas hem.
Någon afghansk ”pojke” gick dock inte att uppbåda, men väl en 50-årig afghansk man som dömts till utvisning efter att han grovt misshandlat sin dotter och sin hustru. Elin Ersson har i efterhand inte gett uttryck för att det skulle bekymra henne att hon temporärt räddat kvar en kvinnomisshandlare i Sverige.
– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med, har Elin Ersson sagt till Jönköpings-Posten.
Elin Ersson dömdes i tingrätten för brott mot Luftfartslagen till dagsböter på 3 000 kronor. Rättegången fick dock göras om eftersom en nämndeman från Sverigedemokraterna ansågs jävig då han på förhand kallat Ersson för ”en brottsling”. I den andra tingsrättsdomen blev påföljden i stället 4 200 kronor. En flygrättsexpert uttalade sig i efterhand till SVT om att ett mer lämpligt straff hade varit fängelse i 14 dagar. Åklagaren var av samma åsikt och ville ha en straffskärpning i hovrätten.
Nu har alltså ärendet avhandlats i Hovrätten för västra Sverige, som fastställer tingsrättens dom.
Elin Ersson är dock inte nöjd med att hon slapp fängelse och vill föra sin kamp vidare. Hon har överklagat till Högsta domstolen och vill bli frikänd. För att ett mål ska tas upp i HD krävs det dock att det anses prejudicerande eller att ny bevisning lagts fram, något som många anser är tveksamt i detta fall.
Den 50-årige kvinnomisshandlaren utvisades 2018 men med några månaders fördröjning.