![]()
Det var under en presskonferens under onsdagen som beskedet kom: Man lägger nu ner Palmeutredningen som är Sveriges längst pågående mordutredning.
Chefsåklagare Krister Petersson gick under presskonferensen igenom ett flertal av de många misslyckade spåren man följt över åren, utan att kunna bevisa någon faktiskt inblandning i det sannolikt mest uppmärksammade mordet i Sveriges historia – mordet på Olof Palme. Den kurdiska rörelsen PKK, Sydafrikanska lönnmördare från Apartheid-regimen; många har teorierna varit under de 34 år som utredningen pågått men nu menar Petersson att man hittat mördaren.
”Skandiamannen” pekas ut
– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:
Stig Engström, även kallad ”Skandiamannen” av massmedierna, var ett av de första vittnena som hörts och som gick ut med sin historia från mordet – men kom samtidigt att bli en av de mest uppmärksammade spåren från mordet då en del menade att hans vittnesmål var en skenmanöver.
– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.
Enligt spaningsledare Hans Melander började man att fokusera på Stig Engström efter att man satt samman en ny utredningsgrupp vilka började gå igenom det ofantligt omfattande gamla materialet. Utredningen som spänner över 34 år innefattar 90 000 personer, varav 10 000 har hörts av polisen. Utredningen saknar dock viktig teknisk bevisföring och har bristfälliga vittnesuppgifter att gå på. Bland annat har man aldrig hittat mordvapnet. Utredningen har även försvårats genom åren av att många personer, hela 134, felaktigt påstått sig vara skyldiga till mordet. Den mest kända av de misstänka är Christer Petterson som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten för mordet.
Saknas bevis, vittnen och motiv
Men utpekandet av Engström som mördaren kommer trots en total avsaknad av teknisk bevisföring, vittnen som kunnat peka ut honom, eller ens tydliga motiv.
Man vet om vilken sorts ammunition som använts, Winchester i kalibern 357 Magnum, och man antar att en revolver använts. Men Engström, som av alla sina bekanta beskrivits som en harmlös människa som inte skulle kunna göra en fluga förnär, har inte haft något sådant vapen i sin ägo.
Där menar utredningsgruppen att han haft kontakt med en vapenhandlare – men dennes vapen har inte kunnat spåras till mordet och inte heller har man kunnat bevisa att något vapen överlåtits till Engström.
– Vi har inga klara uppgifter som kan sätta ett vapen i handen på Stig Engström. Vi har gjort beslag av åtminstone ett vapen som stämde överens med den kaliber som användes men tyvärr fick vi inte ett positivt svar av Nationellt forensiskt centrum. Men med tanke på det som händer måste han ha haft ett vapen i handen den aktuella kvällen, konstaterar Petersson.
Inga av vittnena som varit på platsen har heller pekat ut Engström som gärningsmannen.
– Inget av vittnena som varit på brottsplatsen har pekat ut att Stig Engström över huvud taget har varit på brottsplatsen. Har han varit där så har han försvunnit innan han gett något som helst intryck på något vittne, säger Petersson.
– Ingen har kunnat lämna uppgifter om honom.
Slutligen har man inte ens något motiv till mordet annat än att Engström, som var moderat och politisk motståndare till Palme, skulle ha ”tyckt illa om honom”. En åsikt som delades av stora delar av den dåvarande befolkningen.
Sågas av Leif GW Persson
Leif GW Persson, professor emeritus i kriminologi, gav inte mycket för presskonferensen.
– Åklagaren har faktiskt inte kunnat producera någonting mer substantiellt i ärendet utan det är bara hans egna tolkningar av det som har inträffat,
säger Persson i TV4.
– Om man nu hade fattat misstankar mot honom när det hela var aktuellt, hade det då räckt för att väcka ett åtal mot hans nekande? Det är jag fullkomligt övertygad om att det inte hade gjort.
– Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse. Jag trodde att man hade någonting, som gick att hugga tag i, bita i, men det hade man alltså inte. Det är mycket sorgesamt alltihopa.
Eftersom ”Skandiamannen” Stig Engström avled, 66 år gammal, redan år 2000 har förundersökningen mot honom lagts ner och en av världens längsta och dyraste brottsutredningar – som aldrig skulle genomförts med sådan nitiskhet om offret varit en vanlig medborgare istället för en politiker – har nu lagts ner.