![]()
Hade det varit val idag hade ett tänkt ”konservativt” block med M, SD och KD ungefärligen haft 180 riksdagsmandat i ryggen, vilket hade varit nog mycket för att kunna bilda regering. Den viktigaste anledningen till det är att SD går fortsatt bra i opinionen just nu. Även om coronapandemin är fortsatt närvarande i nyhetsrapporteringen, så har politikområden som kriminalitet och massinvandring åter seglat upp jämsides med coronan och blivit dominerande. Inom det konservativa blocket har dock M och KD gått något tillbaka.
Flåsar S i nacken
Om Stefan Löfvens socialdemokrater upplevde något av en framgångsvåg under vårens mest turbulenta coronatid, är detta nu ett minne blott. Nu får S bara 24,8 procent, medan Jimmie Åkessons Sverigedemokrater däremot kan jubla över att ha 24,1 procent av de svenska väljarna bakom sig.
Annars är förändringarna bland partisympatierna inte särskilt stora. M minskar visserligen och skulle om det vore val i dag få 18,8 procent och därmed bli tredje största parti. Kd minskar också något och landar på 5,9 procent. Om skriverierna kring partiledaren Ebba Busch och hennes utefester trots den pågående coronapandemin har påverkat siffrorna negativt är dock ännu oklart.
En partiledare som däremot har anledning att vara mindre nöjd är Centerpartiets Annie Lööf, som efter sin comeback efter föräldraledigheten säkert hade hoppats på ett uppsving. Någon framgångsvåg har dock inte tornat upp sig vid horisonten utan hennes parti landar nu på 6,9 procent. Jonas Sjöstedt, snart avgående ledare för Vänsterpartiet, kan fortsatt glädja sig åt höga opinionssiffror på närmare tio procent. Därmed är V och SD de partier som opinionsmässigt har ökat mest sedan valet 2018.
MP åter över spärren – liberalerna fortsatt under isen
En förändring går även att se för Miljöpartiet, som med liten marginal till godo åter passerat fyraprocentsgränsen och nu får 4.6 procent. I media framförs nu teorin att detta delvis kan bero på att det blivit ett visst fokus på Isabella Lövin sedan hon meddelat att hon avgår som språkrör och minister i början av nästa år samt spekulationerna om vem som skall ta över efter henne. Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, har dock inte mycket att hurra för, eftersom hennes parti alltjämt ligger stadigt under fyraprocentsspärren.