![]()
I Staffanstorps kommun ligger en liten kyrkby vid namn Uppåkra, där man gjort många unika arkeologiska fynd. Arkeologerna har grävt upp tio hektar mark och Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, menar att det man hittat kommer att revolutionera allt vi tidigare vetat om vår fornnordiska järnåldershistoria.
Ett av fynden är en statyett föreställande den fornnordiske guden Oden. Staffanstorps kommun har därför, efter många år fattat beslutet att satsa pengar på att uppföra en staty med statyetten som förebild.
Den 19 oktober var det så dags för invigning av statyn som hade uppförts i Hjärups park. Kommunen har två större tätorter; Hjärup och Staffanstorp, med järnåldersfyndplatsen Uppåkra i mitten. Närvarande vid invigningen var skulptören Helen Aurell, samt den moderate kommunstyrelseordföranden Christian Sonesson och historieprofessorn Dick Harrison.
[caption id="attachment_72202" align="alignnone" width="585"]
![]()
Utgrävning år 2016. Uppåkra i Staffanstorp tros ha varit Nordens största tätort eller stad under nästan tusen år, från cirka 100 e.Kr. till slutet av 900-talet. De första fynden gjordes på 1930-talet när en lada skulle byggas och man gjorde en del utgrävningar 1934. Det var dock först på 1990-talet som utgrävningar på allvar kom igång. Fler än 28 000 föremål har hittats. Foto: Uppåkra Arkeologiska Center[/caption]
När Nya Tider senare når Dick Harrison för en kommentar, börjar vi med att fråga om han tror att det kan ha någon betydelse att Staffanstorp har en kommunledning som är mer värde- och kulturkonservativ än vad som är genomsnittet i Sverige.
– Nej, jag tror inte det ligger någon kulturpolitisk strategi bakom det här, men jag vet vad du tänker på, att Moderaterna och Sverigedemokraterna samarbetar, men jag tror att kommunen äntligen har börjat förstå att vi har en alldeles unik plats från järnåldern precis inpå knuten. Det har tagit många, många år för kommunen att inse det, men det gläder mig självklart att Uppåkra nu äntligen kanske sätts på kartan.
Dick Harrison fortsätter sedan att entusiastiskt berätta om Uppåkra, mittemellan Hjärup och Staffanstorp. Han säger att Uppåkra var Nordens största tätort, eller till och med stad, under tiden för järnåldern, ända fram till att danska kungar började anlägga den konkurrerande staden Lund.
– Vi pratar alltså om en ort som kom till under romarkejsaren Julius Caesars tid och som existerade fram till 1000-talet, en plats som alltså var Nordens största stad under ett millennium. Det här kommer att innebära en fullständig omvärdering av hela vår järnåldershistoria.
Han understryker detta genom att berätta att man hittills bara grävt upp några få promille av hela den plats som utgör järnåldersorten Uppåkra, och att hela platsen är sju gånger större än Birka. Vidare berättar Harrison att det i Uppåkra stått praktfulla gudatempel under hela dess existens som betydande ort under Nordens järnålder, men att man också har hittat kirurgiska instrument från romarriket.
[caption id="attachment_72204" align="alignnone" width="585"]
![]()
Rekonstruktion av hednatempel som har stått strax söder om den nuvarande kyrkan.
Illustration: Sven Rosborn[/caption]
Dick Harrison hyser alltså ett visst hopp om att Uppåkra steg för steg kommer att ges den plats i den svensk-danska historien som platsen förtjänar. Men är detta också något som kan smitta av sig på övriga Sverige?
– Jag är pessimist, och jag har lärt mig att vara pessimist med tanke på hur kultur- och historieintresset ser ut i Sverige… ja intresset för bildning överhuvudtaget.
Han fortsätter:
– Du har säkert sett i media att jag har gått hårt åt det här skitprogrammet på TV4 om drottningarna. Det är ju ren historieförfalskning de sysslar med, men vad händer när man påpekar det? Ingenting. Sedan har vi ju bildningen i skolan kring vår historia som bara kapas och kapas, så nä… Det blir nog inte så många fler statyer om intresset är så ljumt, men som forskare gör man ju vad man kan för att få uppmärksamhet åtminstone kring någonting, exempelvis Uppåkra som kan få upprättelse.
Det finns dock många marknader, live-byar och tillställningar i dag med vikingatema, vilket inte minst Nya Tiders läsare fått ta del av. Att det finns ett ökat intresse, åtminstone hos en växande skara entusiaster, går därför inte att ta miste på.
Trots den stora betydelse som Dick Harrison tillmäter Uppåkra har invigningen av Odenstatyn rönt mycket lite uppmärksamhet i systemmedia. Med bara något undantag är det istället aktörer bland fria medier som hittills rapporterat om uppförandet av statyn som ärar en av våra mest kända gudar i nordisk historia.