![]()
Tanken är att biståndet ska ges som ”kontantstöd” för att mildra de ekonomiska effekterna av coronapandemin och nå hela befolkningen utom de rikaste 20 procenten.
Carin Jämtin, Socialdemokraternas tidigare partisekreterare och nu SIDA:s generaldirektör, säger på myndighetens hemsida:
– Det är tuffa reformer som nu måste göras för att få Sudans ekonomi på fötter igen. Det här stödet ska fungera som en slags ”krockkudde”, som ska mildra effekterna för befolkningen och se till att reformerna inte skapar social oro nu när landet äntligen är på väg mot demokrati.
Hon fortsätter:
– Ett kontantstöd, även om det är begränsat, som utbetalas direkt till personen via mobilen, ökar människors möjlighet att själva bestämma över sin ekonomi och att betala för det som just de behöver vad gäller exempelvis mat, hyra av bostad och skolavgifter. Den här typen av stöd blir allt vanligare inom biståndet eftersom det är kostnadseffektivt. Det minskar antalet mellanhänder men också risken för korruption, vilket är väldigt viktigt. Pengarna ska hamna i rätt händer och inte i någon annans ficka.
I Sudan uppges medellönen ligga på cirka 1 200 kronor i månaden, enligt sidan levnadskostnader.com. En stor del av den månatliga inkomsten går åt till att köpa livsmedel.
På sociala medier uttrycker många svenskar kritik mot överföringen. En användare med namnet ”Wilhelm Lundberg” skriver att ”Sida ger svenska skattepengar som kontant socialbidrag till 80 % av Sudans hela befolkning”, vilket besvaras av ”Sunda förnuftet” med:
”SIDA ska inte ledas av en politiker. SIDA ska ledas av en entreprenör eller industrialist. De ska bara se till att skapa lokala arbetstillfällen på sikt. Bara yrkesutbildning till de yngre. Dessa kan då starta sina egna verksamheter. Ge bort våra pengar leder ju ingen vart.”
Många ger också uttryck för oron att sudaneserna ska få en uppfattning av Sverige som ett land där man får gratis pengar i mobilen och att det kommer att göra vårt land ännu mer lockande för Sudans 42 miljoner invånare.
Under perioden 2018-2022 ska Sverige totalt bidra med 1,2 miljarder kronor till olika projekt i Sudan.