![]()
Intresset för alla former av trädgårdsodling, och då även intresset för att skaffa sig egna grönsakstäppor för att odla åtminstone en del av sin egen mat, är en trend som har ökat mycket under senare tid. Coronakrisen har gjort att många oroar sig för de problem som kan uppstå om restriktionerna fortsätter. Vid FN:s generalsförsamlings möte den 4 december varnade Världsmatprogrammets chef David Beasley att 270 miljoner människor ”är på väg mot svält” och att ”2021 kommer att bli bokstavligen katastrofal” på grund av störningar i matproduktion och distribution. Nya Tider skrev om den allvarliga matsituationen redan för en månad sedan, i NyT v.45/2020. Även om det inte lär bli svält i Sverige i första taget, har butikerna redan börjat höja priserna på en rad matvaror.
Nu har dock också folk från andra delar av Europa börjat hitta till Sverige och det kollektiva boendet i Sunnemo ekoby. Land efter land i Europa och praktiskt taget hela världen har infört mer eller mindre stränga restriktioner, ibland så drakoniska att normalt liv blir i princip omöjligt.
[caption id="attachment_73196" align="alignnone" width="585"]
![]()
Hus i Sunnemo Ekoby. Foto: Sunnemo ekoby.[/caption]
Har flytt nedstängningar i Europas storstäder
Sunnemo ekoby, belägen i ett naturskönt område inte långt ifrån Hagfors, har funnits i bara några år. Där upplever man nu en tillströmning av folk från länder som Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Danmark och andra. De har fått plats som så kallade ”wwoofare”, det vill säga volontärer inom ett nätverk som heter World Wide Opportunities On Organic Farms, antingen tillfälligt eller som permanentboende.
[caption id="attachment_73195" align="alignright" width="225"]
![]()
Johan Erle köpte Sunnemo Gård år 2017 från en bonde vars släkt haft den i generationer. Fler invånare har därefter flyttat hit, så att man idag är ett tiotal bofasta. Foto: Privat[/caption]
Här kan de ägna sig åt ekologiskt lantbruk, ekologisk djurhållning och över huvudtaget leva ett liv i nära samklang med naturen, långt ifrån storstäder där människor känner sig mer och mer instängda. Många benämner sig själva ”lockdownflyktingar” och är tacksamma för att få såväl livskvalitet som självtillit tillbaka.
Ekobyns grundare Johan Erle är inte odelat positiv till utvecklingen. Han ser med oro på framtiden och säger till Nya Tider:
– Vi vill ju fortsätta att vara just en ekoby och inte ett läger. Det finns nästan inget ledigt hus kvar längre i trakten här.
Ekobyn blev uppmärksammad i Sveriges Radios P1 i ett reportage i slutet av september, och efter det har platsen varit som en magnet för dem som vill undkomma restriktioner. Erle berättar att man nu fått säga nej till flera av dem som vill slå sig ner för att skaffa sig ett eget litet hus och bruka den mark som gården har.
När vi börjar prata om anledningen till SR:s reportage, nämligen att rapportera om européer som flyr lockdown, kan han inte låta bli att ge en känga till hur felinformerad, men framför allt indoktrinerad SR:reportern först verkade vara.
– Han började med att påstå och utgå ifrån att vi tagit emot coronaflyktingar. Det är ju helt fel. Det finns inte och kommer aldrig finnas några coronaflyktingar. Däremot finns det många som med all rätt vill fly lockdown.
[caption id="attachment_73199" align="alignnone" width="585"]
![]()
Ekologisk odling. Hit kommer människor från hela världen för att ta del i det alternativa jordbruket och för att lära om hållbar odling. Tillströmningen av nya invånare till Sunnemo ekoby den senaste tiden har gjort att Johan Erle till slut fått tacka nej till många. De som är här kommer dock ha att göra även under vintern, då man börjar förkultivera plantor långt före det är dags att sätta ut dem i grönsakslandet. Här finns även höns, frigående kreatur och andra djur. Ett problem är dock att restriktionerna kring pandemin gjort att det är svårt att få tag på utsäde. Foto: Sunnemo ekoby[/caption]
Han berättar exempelvis om en tysk familj som har bestämt sig för att aldrig mer återvända till Tyskland, särskilt inte såsom det har utvecklats i och med alla restriktioner som begränsar livet. Istället har familjen hittat ett litet hus; fadern jobbar som elektriker och brukar för övrigt jorden på ekologiskt vis.
– Han började helt enkelt som wwoofare och bestämde sig för att absolut inte återvända hem, berättar han.
Johan Erle är tydlig med vad han själv anser om pandemin:
– När man började se tv-bilderna på kostymklädda kineser som låg i något som såg ut som dödskramper, såg man ju direkt att det här inte alls kan stämma. Det är lurendrejeri och en dimridå för att kunna gå vidare med nästa steg i globalisternas samhällsplaner.
Kollektiv livsstil
Att leva i Sunnemo ekoby innebär en alternativ, kollektiv livsstil, något som gemene man kanske inte är van vid, men som kan bli ett alternativ för dem som inte vill klumpa ihop sig i förtätade städer.
[caption id="attachment_73197" align="alignright" width="250"]
![]()
Bor i eget hus, men mycket i byn sker kollektivt. Man delar upp dagens arbete på morgonen, och man äter även tillsammans. Efter den senaste tidens tillströmning har man fått bygga till köksbordet. Foto: Sunnemo ekoby[/caption]
Johan Erle berättar att byinvånarna bor i egna småhus, men att man för övrigt delar på det mesta. Alla odlar gemensam jord, man delar på matlagningen och äter gemensamma måltider i en matsal i en av byggnaderna i byn.
Han berättar mer om hur en kollektiv livsstil i byn kan se ut rent praktiskt:
– Det finns exempelvis också ett växthus på ett par hundra kvadratmeter som alla kan ha varsin del i. Alla behöver liksom inte ett eget växthus. Sedan behöver man kanske inte äga varsin traktor, utan det går alldeles utmärkt att dela på en, precis som man kan göra med en gemensam bastu också.
NyT: Mycket av det här låter nog som Gröna vågen för många.
– Hehe… Ja, det gör det kanske, men minus knarket. Hippierörelsen förstörde mycket.
Inga Greta-fans
Med tanke på Miljöpartiets kontroversiella ställningstaganden i olika samhällsfrågor har naturvänner och de som brinner för ekologisk odling fått ett oförtjänt dåligt rykte, men bara för att man vill odla eget betyder inte att man sväljer allt vad politisk korrekthet heter, menar Johan Erle, och berättar att man inte är rädd att gå sin egen väg.
– Vi har folk från hela världen som bor här mer eller mindre permanent, så vi har ju inget emot andra raser och så, men de flesta som bor här sympatiserar nog mer med ideologier och liknande som kanske står Nya Tider nära.
NyT: Så Sunnemo är inte Miljöpartiets by då?
– Nej, bara för att man bor i ekoby så är folk här inte några klimatalarmister eller Greta Thunberg-fans.
[caption id="attachment_73200" align="alignnone" width="585"]
![]()
Egen härd är guld värd. Enligt grundaren Johan Erle ska det räcka med att arbeta fyra timmar om dagen, om man äger sitt hus och delar resurser med andra. Resten av tiden kan man lägga på odling och sånt man tycker om. Foto: Sunnemo ekoby[/caption]
Han beskriver hur både han och hela Sunnemo ekoby inte ses med blida ögon i de ”gröna finrummen”, som han uttrycker det. Han säger att de som bor i Sunnemo ekoby helt enkelt har det gemensamt att man vill leva ett miljövänligt liv bortom det urbaniserade ekorrhjulet, i samklang med naturen, odla och äta giftfri mat och kött från djur som har fått leva utifrån naturliga livsprinciper. Man är dock inte några klimathotare som vill ha köttskatt, koldioxidskatt eller liknande.
Hotande matkris runt hörnet
I radioreportaget från slutet av september säger Johan Erle att han tycker sig ha märkt att fler börjar förstå att något håller på att hända med matförsörjningen.
– Nu med pandemin har det blivit tydligt att det är känsligt hur produktionsleden funkar. Det har helt enkelt odlats och skördats mindre än normalt och transporterna har inte fungerat i alla led heller. Och i många länder hör man ju om hur man gräver ner matlager för att inte få brist. Men jag har också talat med polska vänner som nu inte kan hitta det ena och det andra i matbutikerna. Det är som ransonering under andra världskriget. Därför vill fler börja odla själva, och en annan sak som är påtaglig är helt enkelt att nästan allt utsäde är slutsålt.
Johan Erle tror att vi till följd av pandemin kan få en mer utbredd svält på fler platser än vad vi kanske är vana vid. Hans vänner i Polen berättar att vissa matvaror där har blivit mycket svåra att få tag på, men främst verkar det vara genomgående att utsäde är slut i princip överallt.
[caption id="attachment_73202" align="alignnone" width="585"]
![]()
Växthus. Foto: Sunnemo ekoby.[/caption]
Sverige – globalisternas experimentverkstad
NyT: Tror du att rörelsen där allt fler vill till landet kan bli tillräckligt stor för att motverka en framtida samhällsutveckling med ”great reset” och liknande?
– Sverige har ju varit en experimentverkstad i att utarma landsbygden och skynda på urbaniseringen sedan länge. Det är inget nytt. Man har med alla medel försökt att skuldsätta bönderna för att göra deras existens omöjlig, men i vår ekoby har vi lärt oss att tänka kreativt inom det ekonomiska systemet för att folk ändå ska kunna leva och bo på ett annat sätt.
[caption id="attachment_73203" align="alignright" width="250"]
![]()
Stugan isoleras med industrihampa och runt fönstren har man satt lindrev. I Sunnemo odlas inte bara ekologiskt, utan man sysslar även med ekobyggnation. Foto: Sunnemo ekoby[/caption]
NyT: Vad tror du att de som sitter och planerar den nya världsordningen tycker om initiativ som exempelvis Sunnemo ekoby?
– De sitter säkert och iakttar vad som händer, och blir det en väldigt stor movement av det här försöker man väl kapa den på något sätt. Det var ju det som hände med fredsrörelsen när det bara blev hippierörelse av alltsammans. Och vad blev resultatet? Jo, vi har ingen fungerande fredsrörelse längre.
”Folk ska inte behöva arbeta för att bo i hus”
Johan Erle är trots allt optimist eftersom han ser det ökade intresset för att fly förtätade städer och att intresset för ekologisk trädgårds- och jordbruksodling ökar stadigt bland bredare folklager. Han lägger även ut texten om hur han ser på balansen mellan arbete, bostad och fritid.
– Jag tycker inte att man ska behöva arbeta hela dagar för att betala hyran för sitt boende. Äger du ett hus ska du inte behöva betala för att bo. Äger du ditt hus och kan dela fler saker med andra behöver du kanske bara arbeta ungefär fyra timmar per dag, och resten kan du ägna åt att odla egen mat och att få ökad livskvalitet.