![]()
Sedan våren 2014 har Polisförbundet aktivt kommunicerat ut att det inte är förenligt med fackförbundets värdegrund att både vara medlem av Sverigedemokraterna och samtidigt ha ett fackligt förtroendeuppdrag. Anledningen, enligt förbundet, var att man ansåg och anser att Sverigedemokraternas människosyn var och är av en sådan art att den går stick i stäv med tanken om ”alla människors lika värde”, en devis Polisförbundet värnar ömt.
Många fackförbund har haft en rakt igenom SD-fientlig inställning, något som dock har tagit sig olika uttryck när det kommer till vad enskilda medlemmar anses få göra eller inte göra i något förbunds namn om man samtidigt är aktiv Sverigedemokrat. Polisförbundet tillhör exempelvis de fackföreningar där medlemskap i Sverigedemokraterna inte är förbjudet, men där de som är med i SD motarbetas att få förtroendeposter på någon nivå överhuvudtaget.
Förlorade i tingsrätten
Mest SD-fientligt har det LO-anknutna fackförbundet Transport agerat. LO, som har täta band till det Socialdemokratiska partiet, har under flera år bokstavligen förklarat krig mot Sverigedemokraterna, och Transport har gått så långt att man till och med utesluter de medlemmar som också är med i SD.
Detta drabbade en fullmäktigepolitiker i Kiruna som sitter på ett SD-mandat, och när han drev en process mot Transportarbetarförbundet i tingsrätten som han hoppades skulle innebära att han släpptes in som medlem igen gick tingsrätten också på mannens linje. Tingsrätten kunde helt enkelt inte finna något bevis för Transports påstående att mannen skulle ha agerat i strid med förbundets stadgar genom att samtidigt vara aktiv politiker för Sverigedemokraterna. Domen har nyligen överklagats av Transport.
Påtryckningar som är stadgevidriga
Om en kombinerad SD/polisförbundsmedlem skulle försöka sig på att få en förtroendepost inom facket har tågordningen oftast varit följande för att motarbeta den enskilde: Först har personen uppmanats på lägre nivå att frånsäga sig sitt förtroendeuppdrag i fackförbundet med hänvisning till de olika så kallade värdegrunderna, men om inte detta har hjälpt har frågan lyfts till förbundsstyrelsenivå.
Det skall dock påpekas att det i Polistidningens rapportering från den 23 mars står att det inte finns några stadgar som förbjuder medlemmar i Polisförbundet att för det första ha ett förtroendeuppdrag inom facket, och för det andra att vara medlem i en organisation eller parti som har en motsatt värdegrund visavi Polisförbundets. Således finns det inga stadgar som tillåter att Polisförbundet motarbetar och diskriminerar medlemmar som kombinerar förtroendeuppdrag inom fackföreningen med att vara aktiva SD-medlemmar. Detta nämns dock bara mycket hastigt i Polistidningens artikel.
Har inte ändrat hållning
Polistidningen skriver att enligt Polisförbundets förste vice ordförande Tomas Stjernfeldt har man sedan domen gällande Transportarbetarförbundets agerande hittills inte sett någon anledning att ändra förbundets uppfattning om det är förenligt med förbundets värdegrund att inneha förtroendeuppdrag och samtidigt vara med i SD. Samtidigt säger han till Polistidningen att det är medlemmarna i förbundet som väljer sina företrädare, vilket skulle kunna vara en öppning för en annan hållning om medlemmarna skulle välja företrädare som helt enkelt tycker annorlunda om medlemmars eventuella relation till SD.
När Nya Tider försöker nå förste vice ordförande Tomas Stjernfeldt för en kommentar påstår han sig sitta i möte hela dagen och hänvisar istället till Polisförbundets pressjour.
I skrivande stund har dock inte Polisförbundet återkommit med något svar på Nya Tiders frågor.