![]()
Det råder en kaotisk situation i riksdagen just nu. De partier som i nuläget står bakom Ulf Kristersson (M) samlar 174 mandat medan de som står bakom Stefan Löfven (S) hade 174. Men med landsbygdsminister Jennie Nilssons beslut att lämna regeringen för att återgå till riksdagen kan Socialdemokraterna säkra ett till mandat och då nå 175 och en knapp majoritet för att kunna rädda kvar Stefan Löfvens statsministerpost.
– Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riksdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver, sade Jennie Nilsson till DN.
Tidigare saknade Socialdemokraterna ett mandat då Sara Heikkinen Breitholtz (S) varit sjukskriven efter att hon förra året krockade med en buss. Polisen som kom till platsen uppfattade att Heikkinen Breitholtz var påverkad, och de följande provsvaren visade att Heikkinen Breitholtz hade starka smärtstillande mediciner i kroppen. Hon har nu blivit misstänkt för grovt rattfylleri.
Det har nu fallit på Jennie Nilsson att rädda Löfven. Ett kall hon inte tvekar på att uppfylla.
– När Liberalerna gick ut och meddelade att man lämnar januarisamarbetet kunde jag konstatera att det skulle bli mycket jämna omröstningar. Jag kunde också konstatera att min ersättare inte är på plats. Då drog jag snabbt slutsatsen att det inte är ett alternativ att min stol ska stå tom i riksdagen och då är det upp till mig att säkerställa att den är fylld, sade Jennie Nilsson vidare.
Via Facebook skriver Stefan Löfven och tackar Nilsson för hennes partitrogenhet.
”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge. Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt”, skriver Stefan Löfven.
Kan bryta mot KU:s regler
Manövern kan rädda Stefan Löfvens statsministerpost, men det är inte helt säkert att den lyckas. Det finns nämligen en risk att det bryter mot konstitutionsutskottets regler gällande vad som bör ske när politiker vill lämna regeringen. I konstitutionsutskottets granskning av Ingvar Carlssons övergångsregering 1990 skrev till exempel KU att det inte bör finnas vakanser i en sådan regering, och att val att lämna den inte bör hindras om de sker av personliga skäl.
”Regeringsformens bestämmelser och förarbetena till dessa ger också uttryck för en restriktiv inställning till att statsråd lämnar en expeditionsministär. [...] Å andra sidan bör självfallet enstaka statsråd inte hindras från att avgå ur regeringen, framför allt om skälen är personliga. I sista hand får det ankomma på statsministern att väga dessa olika synpunkter mot varandra i det enskilda fallet.”
Att flytta runt ministrar och sätta dem i riksdagen istället för att säkerställa egen politisk majoritet kan med andra ord möta motstånd från KU. Cirkusen i riksdagen fortsätter och det är oklart om det politiska läget kommer finna en snabb lösning, men med politiska manövrar likt denna är det möjligt att Socialdemokraterna krampaktigt kan bibehålla makten ett år till. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tar tills vidare över Nilssons ministerpost.