![]()
– Vi kommer nu att bjuda in de andra partierna som var med och utvecklade just den här nationella strategin för att ta detta arbete vidare för att se vilka steg måste vi nu ta för att ytterligare öka säkerheten, sade han och syftade på den blocköverskridande överenskommelsen mot terrorism som slöts i december 2015, sade statsminister Stefan Lövfen i ett tal till S-kongressen i Göteborg under föregående helg.
Uttalandet föranledde spekulationer i sociala medier om detta innebär att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte är välkommen att delta i överläggningarna som ska ske mellan regeringspartierna och oppositionen. Sverigedemokraterna deltog nämligen inte vid förra mötet då man diskuterade nu gällande strategier. Till kvällstidningen Expressen bekräftar Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson att så är fallet: Jimme Åkesson är inte välkommen.
Jonas Sjöstedt portas också
Nu visar det sig också att Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt inte heller är välkommen till partiöverläggningarna. Sjöstedt och Vänsterpartiet deltog förra gången regeringen och oppositionen samlades till samtal för två år sedan. Då valde partiet själva att hoppa av då man ansåg att flera av de förslag som diskuterades strider mot svenska medborgares integritet. Då handlade det om utökad kameraövervakning och dataavläsning. Därför får heller inte Vänsterpartiet delta i de kommande överläggningarna.
– Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort. Du kan inte vara med i bara delar av uppgörelsen, säger inrikesminister Anders Ygeman till Sveriges Radio. Vänsterpartiledaren kommenterar dock till SR att det inte finns några planer på att gå ifrån sin linje i fråga om integriteten.
Ygeman: SD har mält ut sig själva från samtal
Till Sveriges Radio bekräftar också inrikesministern att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna inte heller kommer på fråga för samtal om ny nationell strategi mot terror:
– Det handlar i grunden om vad man har att tillföra i de här samtalen. Sverigedemokraterna har haft en sån hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, säger Ygeman till SR.
Att Sverigedemokraterna tycker ”fel” i flera frågor är således skälet till att de utestängs från samtalen, trots att det handlar om Sveriges nationella säkerhet och medborgarnas trygghet. Jimmie Åkesson säger till Expressen att det rimligaste vore att få en så bred överenskommelse som möjligt.
– Behovet av en politiskt bred uppslutning är ett skäl till att faktiskt bjuda in oss. Ett annat skäl är att vi har ett annat perspektiv i de här frågorna. Det som du nu hör från regeringshåll är förslag som vi har drivit i riksdagen i många år, men då har de andra partierna varit direkt avvisande. Kanske har vi något att tillföra i debatten trots allt, det borde de ha insett nu, säger Åkesson och påminner om att Sverigedemokraterna inte längre är ett litet parti utan Riksdagens tredje största och ”troligen ett ännu större parti efter nästa val”.
Jimmie Åkesson: En praktskandal
I ett debattinlägg i Expressen måndagen den 10 april skriver Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s kriminalpolitiska talesperson Adam Martinen att Riksdagen bara dagarna innan terrorattacken röstade ned flera förslag som kunde ha förhindrat liknande attacker som den i Stockholm att hända igen i framtiden.
Åkesson och Martinen hävdar att Sverigedemokraterna är det enskilt mest aktiva partiet i Sveriges Riksdag i att föreslå lagändringar för att försvåra för terrorister att verka i Sverige. Hade Riksdagen inte avvisat alla motioner som SD lagt fram i Riksdagen i frågor om terrorism hade kanske inte terrordådet på Drottninggatan inträffat:
”Bara dagen innan terrordådet röstade riksdagen ner många förslag mot terrorism från SD. Bland dessa återfanns skärpta straff för terrorresor, kriminalisering av terrorresor till medborgarskapsland, förbud mot propaganda för terrorism och automatisk häktning av återvändande IS-terrorister”, skriver SD-politikerna.
Anser att regeringens terrorreseförbud inte är tillräckligt
Åkesson och Martinen passar också på att kritisera regeringen för att deras förbud mot terrorresor inte är tillräckligt långtgående. De skriver att regeringens politik i praktiken betyder att terrorresande efter att ha avtjänat sina relativt korta fängelsestraff på möjligen två år, sedan är välkomna tillbaka med full tillgång till hela det svenska samhället och dess generösa medborgerliga förmåner. Sverigedemokraterna vill istället se en annan politik:
”Vi vill naturligtvis också att dessa terrorister ska straffas.
Till skillnad från regeringen vill vi dock se en betydligt strängare straffskala samt ett inkluderat fråntagande av medborgarskap med livstids utvisning”, skriver Åkesson och Martinen och tillägger att de också vill göra det möjligt att hålla de personer som fått beslut om utvisning inlåsta, för att förhindra att de går under jorden – vilket var fallet med den nu häktade uzbekiske Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov, som kunnat leva och arbeta i nästan ett halvår efter sitt utvisningsbeslut utan att bli upptäckt av svenska myndigheter
.
”En överblick av mandatperioden framställer Sverigedemokraterna som ensamma om att visa på handlingskraft innan någonting har fått gå sönder. Det är vår förhoppning att framtida politiska förslag inte värderas utifrån avsändaren. Att isolera Sverigedemokraterna från inflytande har inte varit konstruktivt. Vi hoppas att samtliga partier som vill göra något för att stärka Sveriges säkerhet inte utesluter något politiskt stöd i riksdagen för den saken. Kanske inte minst stöd från det parti som hela tiden har visat vägen för resten”, avslutar Åkesson och Martinen.