![]()
I sviterna av den största asylinvandringsvåg Sverige någonsin upplevt beslutade Riksdagen i somras om en ny asyllag som i praktiken skulle innebära att invandringen till Sverige minskades drastiskt, i jämförelse med den politik som gjorde asylkaoset hösten 2015 möjlig. Den tillfälliga lagen innebar bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd skulle vara praxis i den svenska asylpolitiken. Permanenta uppehållstillstånd – som hittills varit regel – skulle nu bli undantag.
Många invandringskritiker som varit oroliga för att den tillfälliga lagen skulle bli just
tillfällig, pustade ut när de hörde att de största etablerade partierna trots allt planerade göra lagen permanent. Socialdemokraterna har signalerat att så ska bli fallet men den planen ser nu ut att gå i stöpet i och med S-kongressens beslut att köra över partistyrelsen och rösta för en återgång till den gamla ordningen med permanenta uppehållstillstånd.
Partistyrelsen förslag till formulering av partiets politiska riktlinjer i asylpolitiken såg ut som följer:
"I EU ska vi driva på för att familjer ska hållas ihop och för att både permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd ska kunna ges för att erbjuda skydd."
Efter intensiva diskussioner kunde partistyrelsen dock notera att ett stort antal av kongressledamöterna ville riva upp partistyrelsens förslag till formulering och man kände sig därför tvingad till att besluta om en kompromissformulering:
"Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att arbeta för en förbättring i dessa avseenden."
Detta betyder alltså i praktiken att partistyrelsen inte har kongressens mandat att göra den tillfälliga asyllagens bestämmelser om tillfälliga uppehållstillstånd permanent. Skulle S-kongressens beslutade linje bli regeringspolitik och vinna majoritet i Riksdagen efter nästa val, skulle risken således vara att invandringen till Sverige återigen ökar.
Den tillfälliga lagen trädde i kraft den 20 juli 2016 och tillämpas retroaktivt på de asylärenden som ännu inte avgjorts från och med 25 november år 2015 och framåt. Lagen planeras upphöra 20 juli 2019, det vill säga nästan ett år efter nästa val, om inte en ny regering ser till att riva upp den – eller permanenta den – innan dess.
Exempel på andra beslut som S-kongressen fattade var omval av Stefan Löfven till partiordförande och att partiet bör arbeta mot vinster i bolag som jobbar med personlig assistans. Vidare väntas man besluta att partiet ska arbeta för ett förbud mot religiösa inslag på skoltid i religiösa friskolor. Trots att kristendomen varit dominerande religion sedan 1000-talet i Sverige och en omistlig del av det svenska kulturarvet kommer också de nya reglerna gälla kristna friskolor, om Socialdemokraterna får som de vill.