![]()
I Nya Tider v. 13/2017 inledde vi vår granskning av Karlskronas socialtjänst, där man inte följt reglerna när man tecknat dyra avtal om migrantboenden och på ett synnerligen tveksamt sätt låtit det privata företaget Medlingsbolaget ägna sig åt myndighetsutövning.
Detta har lett till en infekterad stämning i kommunens socialnämnd, vilket förutom i Nya Tider även uppmärksammats av lokalpressen och på SVT:s sajt. Vid det senaste mötet den 27 mars beslutade socialchefen Claes Wiridén att tjänstemännen inte skulle delta på nämndens möten, endast politikerna.
”Fel att stänga mötena för allmänheten”
Sverigedemokraternas Göran Eklund, som kritiserat de märkliga turerna i nämnden och bland annat uttalat sig för Nya Tider, har angripits i lokalpressen av nämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C). Bland annat anklagar hon Eklund för att agera ombud för Peter Martinsson, en pappa som ligger i vårdnadstvist, genom att kräva svar på frågor om förvaltningens verksamhet. Nu har Hermansson även lagt förslag om att stänga nämndens möten för allmänheten.
Eklund har besvarat anklagelserna i en debattartikel som skickats till en rad lokaltidningar, men som endast Sydöstran har publicerat. Vi återger därför utdrag ur artikeln:
”Att stänga ute journalister och allmänhet är ett demokratiproblem på samma sätt som när du väljer att lägga punkten ’öppna frågor’ under den sekretessbelagda delen av mötet eller helt sonika ta bort hela punkten.”
Privat bolag i myndighetsutövning
En av anledningarna till att utestänga allmänheten ska vara att en viss Peter Martinsson är med som åhörare på mötena. Peter är sedan en tid inblandad i en vårdnadstvist, vilket är anledningen till att han och andra personer som anser sig drabbade av socialen i Karlskrona har börjat undersöka olika aspekter av verksamheten.
En snabbutredning av situationen kring Peters barn och före detta fru gjordes av den privata aktören Medlingsbolaget AB, som vid den aktuella tidpunkten inte hade något avtal med kommunen. Medlingsbolaget består av två socionomer som haft deltidsanställningar på Familjerättsbyrån i Malmö, där de arbetat med att utveckla och implementera arbetsmetoden ”Konflikt & Försoning” i samverkan med Malmö tingsrätt. Enligt uppgifter som lämnats av förvaltningen sägs att det inte är nödvändigt med ett avtal, men Nya Tider kan nu visa att kommunjuristen, Jessica Norlander, borde veta att det är mycket tveksamt. I ett e-brev från henne till bland andra sektionschef Nina Bjelke som Nya Tider tagit del av framkommer nämligen att även med en välvillig tolkning får vårdnadsutredningar inte överlåtas till utomstående aktörer om inte vissa villkor uppfylls. Bland annat framgår att vårdnadsutredningar som begärs av till exempel domstol ska utföras av en person som är knuten till förvaltningen.
Avtal som inte finns?
Nya Tider har sökt Norlander för att få svar på om detta kan anses ha varit uppfyllt för utomstående personer, vars företag inte ens har ett skriftligt avtal med kommunen. Hon besvarar inte våra samtal, men vi får tag i Nina Bjelke som uppger att sådana handlingar upprättats i varje aktuellt ärende.
Peter Martinsson blir mycket förvånad över att höra detta, han har en längre tid begärt att få ut just sådana handlingar om sitt eget fall. Ledamot Göran Eklund blir också förvånad när han får höra att det finns sådana handlingar.
– Till mig har de sagt att det inte behövs och att det därför inte finns några, säger Eklund till Nya Tider.
– Det här är ju en av de frågor jag ställde i oktober och ännu inte fått svar på.
När vi konfronterar Nina Bjelke med dessa uppgifter backar hon och säger att vad hon avsåg är en notering i respektive journal om att Medlingsbolaget anlitats. Inget avtal alltså.
Juridiskt tveksamt
En stor del av texten i det aktuella e-brevet är ett utdrag från rättsdatabasen Zeteo och inte Norlanders bedömning som kommunjurist, vilket hon påpekar. Texten är skriven av tre mycket erfarna jurister och Nya Tider har pratat med en av dem, Lars Lundgren, för närvarande chef för Underrättelsedomstolen, som i återhållsamma ordalag svarar på våra frågor:
NyT: Står ni fast vid det ni skrev om Socialtjänstlagens andra kapitel, paragraf fem?
– Ja, jag kan inte se att det skulle ha ändrats.
NyT: I texten sägs att en utomstående aktör ska ”vara knuten till förvaltningen” för att få göra vårdnadsutredningar, kan det sägas vara uppfyllt för en person som inte ens har någon form av skriftligt avtal med förvaltningen?
– Det finns ju inga formella krav på ett skriftligt avtal, men det ska bli intressant att se vad Justitieombudsmannen säger om detta.
Peter Martinsson har tidigare fått avslag på en begäran om granskning av Medlingsbolaget, eftersom de av JO inte ansågs bedriva offentlig verksamhet. Men socialförvaltningen hävdar alltså att det är vad de gör på förvaltningens uppdrag.