![]()
I april förra året sökte hijabbärande Aye Alhassani arbete vid SAS incheckningsdisk, men fick veta att företaget inte accepterar synliga religiösa eller ideologiska symboler tillsammans med uniformen. Till SVT Nyheter sade hon då:
– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ. Det jag utsattes för känns så diskriminerande och fel på många sätt. Det sätter stopp för både företag och personer att utvecklas. Jag tycker det är ignorant och helt fel.
[caption id="attachment_31590" align="alignright" width="300"]
![]()
Aye Alhassani menar att muslimska kvinnor ”stängs ute” från arbetslivet, trots att långt ifrån alla muslimska kvinnor täcker sig. Foto: Privat[/caption]
DO inledde en utredning, men har nu kommit fram till att bolagets klädpolicy inte strider mot diskrimineringslagen. EU-domstolen har redan tidigare slagit fast att klädregler som förbjuder slöja inte innebär diskriminering, såvida det gäller anställda som kommer i kontakt med kunder.
Det var också till denna dom som Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige, hänvisade när historien uppmärksammades förra året:
– Den innebär att det för ett företag inte är diskriminerande att förbjuda politiska, filosofiska eller religiösa symboler på arbete.
Han förklarade klädreglerna vidare:
– I SAS har vi enhetliga uniformsregler för vår personal som arbetar i luften och på marken, regler som innebär att alla ska ha en enhetlig klädsel. De här reglerna gäller alla våra anställda, i alla länder, oavsett religion, etnisk bakgrund, kön, eller politisk åsikt. Endast de plagg och accessoarer som ingår i SAS uniform är tillåtna.
För DO betonade SAS också att reglerna endast gäller just anställda som har kundkontakt. För Aye Alhassani var dock slöjan viktigast:
– De kunde berättat tidigare om kravet att ta av slöjan. Då kunde jag ha lagt energin på att söka ett annat jobb, på ett företag med en annan policy om slöjor.
Redan någon dag efter intervjun gick hon med i gruppen ”Rätten till våra kroppar”, som en vecka senare höll en demonstration för kvinnors rätt att bära hijab. Hon fick också ett debattinlägg publicerat på Nyheter24, där avslutningen lyder:
”Vad vi lär oss av denna dom är att den muslimska kvinnan stängs ute ur arbetslivet på grund av hennes val att bära slöja. Mitt fall är en konsekvens av EU-beslutet i svensk kontext.”