![]()
Den 17 januari hölls årets första partiledardebatt i Sveriges Riksdag, och den visade på en oväntad enighet mellan S och SD. Jimmie Åkesson sade i talarstolen att SD förklarar krig mot gängkriminaliteten – partiet vill sätta in militär mot den.
Statsminister Stefan Löfven inledde med att måla upp flera framsteg i Sverige, som att fler går till jobbet, pensionerna ökar och att ekonomin är stark. Det var först efter debatten som han förklarade att han inte utesluter att sätta in militär i mångkulturella förorter, även om han inte nämnde att det är SD:s politik.
– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten, lovade han till TT.
Till Expressen påpekade han att man kommer agera stegvis – först med att angripa den ekonomiska brottsligheten som finansierar de gängkriminella. Om det inte räcker går man vidare med andra metoder.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tyckte inte att regeringen gjorde tillräckligt för att stävja våldseskaleringen. Bland annat menade han att läget i Sverige 2018 påminde om ett manus till en dystopisk framtidshistoria. Men han gick ännu hårdare fram och målade upp en krigsliknande situation:
– Under förra året utfördes över 300 så kallade skjutningar i Sverige – ett helt nytt begrepp som vi obehagligt snabbt har vant oss vid. Det är en fördubbling på fem år: 42 döda, 135 skadade – kriminella med handgranater som om det vore krig i vårt land.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var mer orolig för att det piskas upp för mycket rädsla i debatten, och vice statsministern och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin höll med.
– Det är klart att vi har problem. Men det viktiga är att vi pratar om de konkreta problemen och inte målar ut det som att det här håller på att underminera hela det svenska samhället, för det stämmer inte, sade hon till TT efter debatten.
Expressen ställde en fråga till Stefan Löfven för att få klarhet i regeringens enighet i frågan.
– Men när man lyssnar på henne så låter det ju litegranna som att ni inte riktigt delar samma verklighetsuppfattning?
– Jo, vi gör det... eh, vi gör det, svarade statsministern, och gick in på att det handlar om två sidor av saken: först den hårda sidan som är polisiär och straffrättslig och sedan den mjuka sidan som handlar om upprustning av så kallade utsatta områden och satsning på skolor.
Jimmie Åkesson konstaterade i sitt anförande att han inte kände igen Sverige längre.
– Det här är inte Sverige. Det kan inte vara Sverige. Men så inser jag att det är Sverige. Det är ”det nya Sverige”. Det är det nya, fantastiska, spännande, dynamiska, multikulturella lyckoriket som så många i den här församlingen både nu och tidigare har kämpat för att skapa under så många år. Och här är vi nu. Det har ni gjort bra.
Han fortsatte med att kritisera statsministern för att återkommande upprepa frasen ”det är oacceptabelt” och moderater i allmänhet som beklagade sig över situationen, vilken Åkesson ansåg att de i hög grad hade ansvar för.
Liberalernas partiledare Jan Björklunds anförande handlade om att flickor i förorten trakasserades av ”muslimska moralpoliser” och utvecklade resonemanget att rättsstaten är en liberal skapelse. Under Björklunds anförande kom ett avbrott från läktaren då en samling aktivister skanderade ”Lyssna på folket! Stäng minkfarmarna!” Personerna fördes ut ur lokalen av riksdagens säkerhetspersonal.
Centerpartiets Annie Lööf var missnöjd med integrationen, och framförde även att MeToo-uppropet var viktigt och måste byggas vidare på och inte bli en fluga eller ett tomtebloss.