![]()
Att vara utan medborgarskap i 23 år är värt 150 000 kronor. Det meddelade Högsta domstolen den 5 mars i år genom att fastställa en dom från hovrätten.
Att vara svensk medborgare innebär fortfarande vissa fördelar jämfört med många andra medborgarskap och framför allt jämfört med att vara statslös. Ingen ska vara statslös, åberopas till exempel som skäl för att inte ta ifrån terrorister tillhörande Islamiska staten deras svenska medborgarskap. Är du inte terrorist går det dock utmärkt att göra dig statslös, det fick Allan Eriksson erfara.
Allan Eriksson föddes 1981 i ett äktenskap mellan en svensk man och en polsk kvinna och han fick därför svenskt medborgarskap. Många år senare uppdagades det dock att den svenske mannen inte var Allans pappa, varvid sonens medborgarskap återkallades och han registrerades som polsk medborgare, något han aldrig varit. Både han och mamman hade under hela denna tid bott i Sverige.
För Allan har beslutet inneburit en rad praktiska bekymmer, han har till exempel inte ens kunnat skaffa ett id-kort. Efter att ha varit utan svenskt medborgarskap i 23 år konstaterade Skatteverket att beslutet varit uppenbart felaktigt och Allan fick tillbaka det svenska medborgarskapet.
Han fick även 100 000 kronor i skadestånd, men överklagade till tingsrätten som beviljade honom 150 000 kronor. Detta överklagades av Justitiekanslern å Allans vägnar, men både hovrätten och nu alltså Högsta domstolen fastställde tingsrättens dom.
Vägledande dom
Justitiekanslern anser att skadeståndet borde vara högre, då detta handlar om grundlagsbrott och därför utgör en allvarlig kränkning. Det har samtidigt gjort att det varit svårt att få ersättning överhuvudtaget, eftersom grundlagen inte innehåller några bestämmelser om ersättning för drabbade.
Den förste som fick ersättning för att ha blivit av med sitt medborgarskap, efter 14 års kamp mot myndigheterna, var Blake Pettersson som efter att målet gått ända upp i Högsta domstolen år 2014 fick ersättning med 100 000 kronor.
Han hade dock bara varit av med medborgarskapet i drygt fyra år, men det medförde bland annat också att han blev av med sitt efternamn och inte kunde söka in till polisutbildning.
Det finns en kategori svenskar som inte kan vara säkra på att få behålla sitt medborgarskap. Det handlar om svenska barn födda utomlands. Deras medborgarskap omprövas när de fyller 18 år och kan de då inte påvisa en varaktig anknytning till Sverige riskerar de att bli av med det, om de samtidigt är medborgare i ett annat land.
I en del länder, som Thailand, är det också omöjligt att få ett födelsebevis som accepteras av Skatteverket utan att få ett domstolsutslag på faderskapet.
Ofrivilligt utflyttad
Som svensk medborgare har man en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, men Skatteverket kan mot din vilja skriva ut dig ur Sverige. Det har betydelse för rätten till olika förmåner som till exempel sjukvård.
Det mest extrema fallet som kommit till Nya Tiders kännedom handlar om en man med oregelbunden livsföring, men som inte varit utanför Sveriges gränser sedan tidigt 1970-tal. Trots detta blev han utskriven från Sverige 1974 eftersom myndigheterna inte fick kontakt med honom.
Eftersom han vid den här tiden tidvis åtnjöt Kriminalvårdens omsorger kan man tycka att det inte borde ha varit några problem att kontrollera att han befann sig i Sverige, men uppenbarligen hade folkbokföringen ingen aning om detta.
Det var först i början av 2000-talet som mannen fick reda på att han inte var skriven i Sverige i samband med att han kontaktade Arbetsförmedlingen, den enda myndighetskontakt utöver rättsväsendet han haft sedan 1970-talet.
Utskrivning drabbar ibland också de som bor periodvis i Thailand eller andra semestermål. Reglerna säger att man skall anmäla utflyttning om man har för avsikt att bo utomlands i mer än sex månader, men Skatteverket har små möjligheter att kontrollera vistelselängden och gör därför ibland den felaktiga bedömningen att folk som vistas utomlands i flera omgångar kortare än sex månader inte skall anses bosatta i Sverige.
Konsekvenserna kan bli kostsamma, den som blir utskriven och blir sjuk i Sverige får stå för hela vårdkostnaden om han inte har en privat sjukförsäkring.