![]()
Broschyren som publicerades gemensamt av Socialstyrelsen och Migrationsverket i slutet av mars, kom till på direkt uppdrag av den nyligen avgångna barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Hon hade efter ett regeringsbeslut från februari förra året uppmanat Socialstyrelsen att ”ta fram och sprida information till barn som uppges vara gifta, makar, föräldrar samt andra närstående med information om gällande lagar och praxis i Sverige”.
”Information om vad som gäller i Sverige”
Informationsfoldern presenteras av myndigheterna med följande ord: "Den innehåller information om vad som gäller i Sverige kring barnäktenskap och barns rättigheter. Foldern kan lämnas till make/maka av socialtjänsten och andra professionella som möter barnet."
Men kritiken kom som ett brev på posten och det noterades att både omslag och innehåll har en symbolik och ett språkbruk som kan upplevas som allt annat än tydligt eller kraftfullt. I broschyren informeras läsaren om att "Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period." Foldern beskriver även att det inte är tillåtet i Sverige att ha sex med någon som är under 15 år, men straffen för detta brott nämns inte alls, utan man ger snarare bilden av att det skulle handla om moral än om lagstiftning:
"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år", konstateras Socialstyrelsen. Man påtalar vidare att detta gäller även om flickan redan blivit gravid till följd av samlag mellan vuxen och underårig, vilket i normalfallet skulle betraktas som våldtäkt mot barn enligt gällande svensk lagstiftning – något som broschyren inte alls nämner.
Omfattande kritik ledde till krismöte
Efter att broschyren uppmärksammats i bland annat sociala medier, har en omfattande kritik inkommit till Socialstyrelsen som sattes i krismöte. Flera kända och tunga politiker har yttrat sig i upprörda ordalag:
– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund enligt Aftonbladet.
”Att denna rapport ens getts ut. Och skrivningarna i den så otydliga. Man tror det är ett skämt men det är Sverige 2018”, skriver
Caroline Szyber, riksdagsledamot från KD på Twitter. Den till alldeles nyligen flitigt twittrande moderaten Hanif Bali gjorde ett undantag från sin time out från de sociala medierna och konstaterade på Facebook:
”I den berättar man hur ’olämpligt’ det är att bo med en minderårig under 15 år. Därutöver berättar man att det är ett brott att ha sex med sin underåriga fru – ’även om ni har barn ihop’, men ingenstans berättar man om konsekvenserna av att bryta mot lagen. Inget hot utställs för att skydda barnet. I Syrien är brottet för detta 9 års fängelse med hårt straffarbete. I Sverige är det bidragsberättigande”.
Socialstyrelsen drar tillbaka broschyren
Efter den hårda kritiken och efterföljande krismöte valde Socialstyrelsen att dra tillbaka sin folder. På myndighetens hemsida, där man tidigare kunde ladda ner broschyren, möts man av en text som säger: "Efter starka reaktioner har Socialstyrelsen beslutat att dra tillbaka materialet om barn som är gifta."
Frågan om barnäktenskap har varit på tapeten på senare tid men har funnits med i myndigheternas arbete sedan 2015, då kvalitetschefen på Migrationsverket gav i uppdrag åt enheten för metod och analys att utreda förekomsten av handläggningen av barn som uppgavs vara gifta. I januari 2016 avslöjade Sveriges Radios Ekot att asylsökande minderåriga barn, framförallt flickor, av svenska myndigheter registreras som gifta vid ankomst och därmed placerades i samma bostad som sina betydligt äldre män.
132 gifta barn registrerade år 2016 – mörkertalet stort
I en utredning från Migrationsverkets från mars 2016, identifierades 132 stycken barn som uppgett att de är gifta. Resultatet av utredningen visade dock att det finns ett stort mörkertal. Migrationsverket säger nämligen att det sannolikt finns betydligt fler fall än det man hittat i det granskade materialet.
SCB kunde i en utredning som gjordes mellan åren 2014 och 2017, konstatera att det fanns 109 gifta barn – 95 flickor och 17 pojkar – mellan 15–17 år i landet.
En stor del av mörkertalet anses bero på att många män och kvinnor som är gifta med minderåriga, uppger till myndigheterna att barnet i förhållandet är deras eget eller en nära släkting som de "tar hand om". De kan på så sätt bli skrivna som vårdnadshavare för barnet av Migrationsverket, som inte kontrollerar sådana påståenden närmare om det inte rapporteras in olämpligt beteende mellan vårdnadshavaren och barnet. Ett annat problem är den bristande ålderskontrollen, som inneburit att underåriga flickor kan ha fått uppskriven ålder, så att de inte tas ifrån männen de bor med. Den bristande kontrollen av uppgivna familjeband och åldrar är ett återkommande problem som Migrationsverket haft under lång tid och som i vissa fall alltså leder till att barn tvingas bo med män som enligt svensk lag systematiskt våldtar dem.
Rödgröna röstade emot att förbjuda barnäktenskap
Debatten om barnäktenskap är inte ny för 2018, utan fick fart i början av 2017. Den 16 februari 2017 meddelade regeringen att de skulle tillsätta en utredning med syfte att föreslå förslag till att utländska barnäktenskap inte ska erkännas i Sverige. Men något tal om totalförbud, trots att detta har ett överväldigande stöd både parlamentariskt och hos folket har man undvikit att komma med.
Den 5 december 2017 presenterade regeringens utredare sitt förslag om hur myndigheterna ska handskas med redan ingångna barnäktenskap. Där föreslogs ändringar som syftade till att göra det svårare att erkänna barnäktenskap i Sverige, men något totalförbud skulle det inte bli, bland annat med hänvisning till "den fria rörligheten för EU medborgare".
SD och allianspartierna presenterade i början av 2018 riksdagsmotioner med samma andemening: att barnäktenskap ska totalförbjudas i Sverige och att landet skulle följa Nederländernas exempel, där man redan infört ett sådant förbud.
Detta innebar att en majoritet i riksdagen ställde sig bakom kravet om totalförbud mot barnäktenskap. Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter röstade däremot nej till förslaget.
I kammardebatten onsdagen den 21 mars 2018 debatteras betänkandet från civilutskottet. Hillevi Larsson från socialdemokraterna försvarade utredningsförslaget om att undantaget som råder för utländska män som gift sig med barn utomlands ska kvarstå. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och vänstern röstade därefter för ett sådant undantag. Men eftersom en majoritet bestående av både Alliansen och SD röstade för ett förbud, tvingas nu regeringen till reträtt och ska ta fram en ny proposition som riksdagen ska rösta om senare i vår.