![]()
Det var på påskdagen som Sydsvenskan publicerade ett 1 aprilskämt där man påstod att Skånetrafikens regionaltåg Pågatågen skulle byta namn till något mer könsneutralt – detta i syfte att tillmötesgå ”metoo”-rörelsen, som man skämtsamt uttryckte det. Detta fick genast reaktioner på sociala medier, både för och emot aprilskämtet. Men högljuddast, men möjligen inte talrikast, reagerade en nätmobb av feminister som menade att Sydsvenskan ”förminskade de sexuella trakasserierna” och ”metoo-rörelsen.
SR tog ställning mot aprilskämtet
Då P4 Malmöhus rapporterade om Sydsvenskans aprilskämt tycks inte reportern Anja Bergdahl kunna hålla sig konsekventneutral – trots att Sveriges Radio ska verka opartiskt enligt sändningstillståndet. I sin egen kommentar hävdade Bergdahl bland annat att aprilskämtet skulle kunna ses som ett sätt att ”förminska den feministiska kampen”, och när hon nådde den tillförordnade helgchefen för Sydsvenskan, Martin Hallgren, sköt hon särskilt in sig på att det faktum att det var två män som författat artikeln. Hallgren valde i intervjun att delvis ta avstånd från publiceringen och betygade att tidningen alla andra dagar under året arbetar feministiskt.
Feminist: ”Man får inte skämta om metoo-rörelsen”
En av de feminister som twittrade ut sin ilska över Sydsvenskans aprilskämt var Anna Lundh från Växjö, med en bakgrund i Feministiskt initiativ. Henne valde Aftonbladet att ge plats för sina åsikter, där hon bland annat hävdade att ”metoo”-kampanjen inte är något man får skämta om, då det förminskar ”kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier”. Nya Tider har lyckats nå Anna Lundh för en kommentar. På frågan om hur hon idag är feministiskt aktiv i politiken svarar hon:
–Jag är ung, jag är kvinna. Varje kvinna i min generation borde väl vara som jag, feministiskt medveten liksom. Men jag är inte längre aktiv i FI.
NyT: Till Aftonbladet sade du att man inte får skämta om ”metoo”-rörelsen. Är det något du står fast vid?
– Ja, faktiskt. Det här med ”metoo” är något som är pågående och ett känsligt ämne. Det skämtar man inte om hur som helst. Det förminskar oss kvinnor.
NyT: Du säger att ”metoo” är ett känsligt ämne. Finns det något känsligt ämne man får skämta om? Och borde man inte kunna ha självdistans, att ironisera över sig själv, om man är trygg i vad man står för?
– Det kan jag inte säga. Man ska väl egentligen kunna skämta om det mesta, men ”metoo” är speciellt.
”Skitsnack” att invandrare är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken
NyT: Vad har du att säga till de unga kvinnor som upplever sexuella trakasserier och våldtäkter från unga invandrarmän från bland annat Mellanöstern?
– Äh, det där är skitsnack!
Då undrar Nya Tider om Anna Lundh tycker att det är i sin ordning att exempelvis skämta om vita, medelålders män – vilket Lundh tycker är helt i sin ordning:
– Ja, det är en stor grupp med makt, så det är okej, säger den vita feministen från Växjö.
NyT: Gör inte du och andra feminister er till offer genom det här utspelet mot Sydsvenskan? Får man förresten skämta om arabisktalande, somalier eller muslimer i allmänhet?
Men av denna fråga blir Anna Lundh märkbart irriterad och väljer att avsluta samtalet.
Anja Bergdahl, reporter på Sveriges Radio Malmöhus, har inte kunnat nås för en kommentar angående sin intervju med Sydsvenskans tillförordnade helgchef.