![]()
Det var den 14 oktober förra året som Helga Stenmark, 89, hittades död i ett soprum i närheten av sin bostad i det lilla samhället Norsjö i Västerbotten. Hon hade åtskilliga stick i kroppen och skador i huvudet. Nu har ett så kallat ”flyktingbarn” från Afghanistan dömts till 14 års fängelse och livstids utvisning för det brutala rånmordet.
Efter obduktionen kunde man konstatera att Helga dog av förblödning efter att ett vasst föremål punkterat båda hennes lungor samt den stora kroppspulsådern. Samma kväll greps en då 20-årig man från Afghanistan, Amir Hussein Amiri, som hade ett avvikande beteende i direkt anslutning till brottsplatsen.
[caption id="attachment_33748" align="alignnone" width="585"]
![]()
Helga Stenmark, född 1926, misshandlades till döds i ett soprum. Foto: Privat[/caption]
Amiri åtalades för mord i januari men har hela tiden nekat till brott. Orsaken till att Amiri dödade henne ska vara att han hade dåligt med pengar – dagen för dådet hade han 12 kronor och 49 öre på sitt bankkonto. Dessutom hade han skulder hos Kronofogden på omkring 15 000 kronor.
Tingsrätten tror på det ekonomiska motivet för gärningen. Det är också klarlagt att Amiri bytte och tvättade sina kläder direkt efter händelsen. Man har hittat blod i hans byxfickor som dock inte har kunnat DNA-bestämmas. Den tunga bevisningen mot afghanen är att han hade Helgas blod på en socka som han haft på sig den aktuella dagen. Detta är bevisat genom DNA-analys.
[caption id="attachment_33750" align="alignright" width="300"]
![]()
Amiris pass. År 2016 kunde Amiri hämta ut sitt svenska pass. Han behövde det eftersom han skulle åka tillbaka till Afghanistan, det land han flytt ifrån, för att gifta sig. Han skickar regelbundet pengar till hustrun. Foto: Polisen[/caption]
Amiri har inte haft någon förklaring till hur blodet hamnat på hans socka. Han ska visserligen ha sagt att han befunnit sig utanför soprummet i samband med att ambulansen anlände, vilket även bekräftats av ambulanspersonalen och andra vittnen, men han har samtidigt själv uppgivit att han aldrig var inne i soprummet där han kunde ha fått blod på fötterna.
Senare samma dag försvann Amiris skor spårlöst. Tingsrätten anser det vara en osannolik tillfällighet att just de skor som Amiri hade under dagen som Helga blev mördad försvunnit. Att någon utomstående, som Amiri påstått, skulle ha gått in i hans lägenhet och tagit just de skorna är än mer osannolikt. Tingsrätten drar därför slutsatsen att Amiri måste ha gjort sig av med skorna innan han greps av polisen.
Dessutom finns det starka indikationer på att han var psykiskt instabil vid tillfället. Dagen före mordet hade han varit på kommunkontoret och hotat att ta sitt liv. Amiri har bekräftat att han varit hos kommunen och ifrågasatt varför han inte fått några pengar på flera månader. Han hade inga pengar på sitt konto och frågade den kvinnliga integrationssamordnaren om hon ville att han skulle dö av svält.
Amiris liv i Norsjö
Amiri uppgav att ”de flesta” ungdomar i Norsjö har någon slags alkohol- eller drogmissbruk. Och ”de flesta” i Norsjö kände till att Amiri tog Tramadol. Han har brukat Tramadol i cirka två år. När polisen tog honom hade det minskat avsevärt, men när det var som mest var det sju-åtta tabletter om dagen.
[caption id="attachment_33751" align="alignright" width="300"]
![]()
Amir i sin lägenhet.[/caption]
En chef på hemtjänsten berättade under rättegången att hon haft Amiri anställd som vikarie. Amiri kom och frågade om arbete och fick göra inskolning. Han fick vikariera ett antal dagar men det fungerade inte så bra.
Amiri gav medicin utan att ha delegation på det. Amiri gick också in till en på boendet som inte hade hemtjänst. Alla har klara instruktioner att bara gå till dem som ingår i planeringen. Hon avslutade därför hans anställning.
Eftersökningar på en alternativ gärningsman gav ingenting. Däremot vittnade flera personer under rättegången om ”skumma” personer som rör sig i Norsjö, samtliga afghaner eller från Mellanöstern. Det lilla samhället har förändrats de senaste åren, är den samstämmiga bilden av de vittnen som hörts.
Siffror från Statistiska centralbyrån visar att det år 2017 bodde 309 ungdomar mellan 15-21 år i Norsjö kommun. Av dessa hade 91 utländsk bakgrund.
Sammantaget kommer tingsrätten fram till att det är ställt bortom rimligt tvivel att afghanen begick mordet och att han gjorde det ensam. Det har varit fråga om ett angrepp på en äldre kvinna i anslutning till hennes bostad. Det har inte föregåtts av någon som helst konflikt eller provokation. Det dödliga våldet i form av stickskador har utdelats efter en relativt utdragen misshandel.
Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att straffvärdet motsvarar sexton års fängelse, men eftersom Amiri ännu inte hade fyllt 21 år när brottet begicks reduceras straffet till 14 år.
Utvisning
Amiri ansökte om asyl i Sverige den 25 januari 2013 och uppgav då att han var under 18 år. I augusti samma år beviljades han permanent uppehållstillstånd.
Tingsrätten skriver att Amiri bott jämförelsevis kort tid i Sverige, han har ingen familj här och inte heller något arbete eller mer etablerat liv. Migrationsverket anser inte heller att det finns något hinder mot utvisning. Tingsrätten bestämmer därför att Amiri ska utvisas på livstid efter avtjänat fängelsestraff.
Amiri döms samtidigt för en del småbrott, bland annat för att olovligen ha innehaft 393 tabletter Tramadol, en narkotikaklassad opioid som används vid måttlig till svår akut och kronisk smärta.