![]()
För SVT Nyheter bekräftar Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen, att antalet mångkulturella områden ökar:
– Det övergripande resultatet är att segregationen faktiskt minskar i Sverige, vilket förvånar mig.
Främst är det landsbygden, dit inte många invandrare tidigare hittat och som därmed behållit sin svenska prägel länge, som förändras.
– Jag tror att minskningen framför allt sker ute på landsbygden. Att man som utrikesfödd först hamnar i kommunernas centralorter och sedan börjar sprida sig ut till andra hyresområden lite längre från centrum eller till radhus och villor.
I Hyresgästföreningens rapport konstateras att det fortfarande finns ”problemområden”, vilket man dock inte definierar som kriminalitet, otrygghet och högt socialbidragstagande, utan på ett i debatten något ovanligt sätt – för många svenskar. Vissa stadsdelar i storstäderna betecknas därför som problemområden helt enkelt för att de inte är tillräckligt mångkulturella. Som exempel nämns Södermalm i Stockholm, Majorna i Göteborg och innerstaden i Malmö. Börjesson kommenterar:
– De här platserna har en mångfaldsnivå som liknar den i till exempel Vaggeryd eller Pajala.
Som förklaring till denna problematik nämns omvandling från hyresrätter till bostadsrätter, där de som har råd kan köpa sig fria från mångkulturen. Man konstaterar en koppling mellan hög inkomst och låg mångfald.
Den 23 maj kunde bostadsminister Peter Eriksson (MP) i SVT:s Morgonstudion dock presentera ett förslag för att åtgärda bristen på mångkultur i vissa områden:
– Kravet måste ju vara att i både Stockholm, Lidingö och Täby så ska man bygga bostäder för alla, inte bara för vissa kategorier av människor, och på så sätt minska segregationen.