![Bro 2]()
De nya tullarna har fått namnet infrastrukturavgifter och skälet till dessa uppges vara att bekosta bygget av broarna i efterhand. Bron över Motalaviken, som är en del av ny sträckning av riksväg 50, öppnades för trafik under hösten 2013. Här betalas redan tull som är fem kronor för personbilar. I Sundsvall pågår utbyggnaden av E4 och det har byggts en högbro över Sundsvallsfjärden. Här är avgiften för tillfället nio kronor.
När Nya Tider ringer upp Transportstyrelsen får vi reda på att man tänkt införa tull på ytterligare broar.
– Det ligger som förslag att ta ut avgift även för Skurubron i Stockholm, men inget beslut är fattat ännu, så i dagsläget är det bara Sundsvall och Motala som tar ut infrastrukturavgift, säger Malin Malmström, handläggare på skatte- och avgiftsavdelningen på Transportstyrelsen.
Även Öresundsbron och Svinesundsbron är avgiftsbelagda. Det är riksdagen som på regeringens initiativ godkänt att lån som tas upp för Sundsvall, Motala och Skuru, ska återbetalas genom att ta ut en broavgift av dem som använder broarna. De som slipper betala avgift är bland andra motorcyklar och mopeder, samt fordon över 14 ton. Trafikverket äger och sköter underhållet av betalstationen som sätts upp för dessa avgifter.
I Sverige kan infrastrukturavgifter endast tas ut på exempelvis en nybyggd bro, väg eller tunnel för att täcka kostnaderna för byggandet. Om bron, vägen eller tunneln redan är byggd med allmänna medel, kan man enligt svensk lag inte i efterhand införa någon avgift. Det är därför tullavgifterna i Stockholm och Göteborg kallas trängelskatt, och inte infrastrukturavgift.
Trängselskatten i Stockholm och Göteborg föregicks av omfattande debatt och folkomröstningar, men från början av året tas trängselskatt även ut på E4, ett beslut som fattats utan att allmänheten tillfrågats. Tidningen Vi Bilägare kritiserade beslutet när det togs av riksdagen den 26 mars 2014 för att det drabbar alla resenärer som färdas på E4:an förbi Mälardalen. Innan vägprojektet Förbifart Stockholm står klart finns det ingen avgiftsfri väg förbi Stockholm, förbifarten väntas tidigast stå klar 2022. Tidningen är även kritisk till att den som missar att betala några tior i avgift snabbt påförs straffavgift på 500 kronor, vilket Vi Bilägare tycker är orimligt.
Trängselskatten på Essingeleden är i högtrafik 30 kronor. Riksdagen beslutade samtidigt att från den 1 januari 2016 höja avgifterna med upp till 75 procent. Den som passerar in eller ut från Stockholms innerstad under högtrafik betalar 35 kronor. När trängselskatt infördes i Göteborg gjordes detta mot folkviljan, då nej-sidan vann omröstningen med 56,8 procent. Nu har alltså ytterligare en sorts vägskatt införts, den så kallade infrastrukturavgiften, som beskrivs som en form av medfinansiering för att möjliggöra satsningar på infrastruktur, där den vanliga skatten inte anses räcka till. Ju fler nya broar och tunnlar, desto mer infrastrukturavgift, alltså.
När bron, vägen eller tunneln är färdigbetald är det tänkt att avgiften tas bort, men risken är då att den bara byter namn till trängselskatt eller någon annan skattetyp.