![]()
Efter att Herlitz rapporterat om åldersfusket blev han inkallad till sin chef och fick sparken, något han överklagade till Gotlands tingsrätt som gav honom delvis rätt. Region Gotland valde dock att överklaga till Arbetsdomstolen, och med hjälp av en skicklig advokat vann de. Herlitz dömdes att betala rättegångskostnaderna på 425 000 kronor. För Nya Tider berättar Bernt Herlitz om hur det kändes att bli sviken av både arbetsplatsen, Migrationsverket och media, och om det fantastiska stödet från vanliga svenskar som samlade ihop över 600 000 kronor till honom.
Du blev ålagd att betala en större summa pengar av Arbetsdomstolen nyligen, bland annat för rättegångskostnader i samband med att du blivit uppsagd från ditt arbete av Region Gotland. Kan du berätta vad som hänt?
– Upprinnelsen till alltihop var en händelse på Almedalen för två år sedan. Det var ett seminarium av Migrationsverkets Åsa Calander, jurist och enhetschef. Hon talade just om hur viktigt det är att vuxna inte blandas med barn, och uppmanade alla som misstänkte åldersfusk hos ensamkommande att rapportera detta till Migrationsverket. Vi gick fram och pratade med henne och presenterade oss som tandhygienister och tandläkare.
Vi berättade att vi misstänker att många av våra patienter ljuger om sin ålder. Vi frågade henne vad vi skulle göra åt saken, och hon rekommenderade oss att skicka in det till Migrationsverket. Vi hade semester då, men när vi kom hem skickade vi vilka personer som åldersfuskade. Det är lätt att se vem som är under eller över 18 år i vårt yrke.
Migrationsverket skickade vidare mina uppgifter till de ensamkommandes goda män, så de fick reda på att jag hade gjort en åldersbedömning. En god man kontaktade min chef och den dagen fick jag gå hem från jobbet. Sedan blev jag avskedad.
Varför gjorde du valet att anmäla oegentligheterna gällande de ensamkommande?
– Åsa Calander var väldigt tydlig med att vuxna absolut inte ska bo med barn, för då kan det bli problem, och det har vi ju sett att det blivit också. Jag har även egna barn, så jag förstår vad hon menar.
Hur många av de ensamkommande som du undersökte var över 18 år enligt din bedömning?
– Runt 80 procent.
Trodde du att det skulle få så här stora konsekvenser när du skickade in dina åldersbedömningar?
– Absolut inte! Åsa var dessutom tydlig med att sekretessen inte gäller i detta fallet, att man skulle bortse från den om man misstänker att asylsökande ljuger om sin ålder.
Kan du fortsätta att jobba som tandhygienist nu?
– I Sverige? Ja, eventuellt, men inte på Gotland inom folktandvården. Jag har sökt ett jobb, så vi får se. Det blir på fastlandet som jag kan få ett jobb i sådana fall.
Det har startats insamlingar för att hjälpa dig med rättegångskostnaderna. Hur gick det?
– Helt fantastiskt! Det har varit helt otroligt, vilka medmänniskor som finns i Sverige. Efter tre timmar så kollade jag och då hade det kommit in 25 000, och då tänkte jag att det förmodligen inte skulle komma in så mycket mer. Innan jag skulle gå och lägga mig samma dag tänkte jag att jag skulle kolla igen, och då var det 140 000! Sedan har det bara rullat på.
Hur tycker du att media har hanterat rapporteringen av ditt fall?
– Media har bara gått på vad regionen och Arbetsdomstolen har haft att säga, de har inte lyssnat på mig.
Hur har du mått privat av alla turerna?
– Jag har varit självmordsbenägen, men jag har en liten dotter på sex år och familj, men visst fanns tankarna där. Det var mörka år, men det sista halvåret har det blivit ljusare. Sedan gick det utför igen när den sista domen kom, men tack vare Nina Drakfors som hjälpte till och drog igång insamlingen har det känts mycket bättre. Man kan säga att jag har blivit kärleksbombad, det har varit helt otroligt!
Varför tror du att det är så kontroversiellt att tala om ensamkommandes ålder?
– Det förstår jag själv inte. Här har vi alltså Migrationsverket som själva säger att man ska anmäla oegentligeter, och sedan region Gotland som inte reagerar när man säger att det finns äldre män på ett boende som bara skall vara till för barn... Det är ofattbart.
Kommer du att gå vidare i det här och överklaga?
– Jag tycker att det var en felaktig dom av Arbetsdomstolen. Nu när jag har fått in alla pengar för att betala denna dom har jag möjlighet att kolla på att gå vidare och överklaga.
Hur går tongångarna bland tandhygienister och tandläkare när det kommer till ensamkommandes ålder? Du kan ju inte vara den ende som sett att många är äldre än vad de uppgivit.
– Det pratas mycket internt, vi har haft många diskussioner om det här, så jag är inte ensam om det. Men när jag påtalade detta och skickade in det till Migrationsverket blev straffet så hårt att ingen vill eller vågar prata om detta längre. De tassar omkring och vågar inte prata om det alls.
Är det enkelt att se om någon är över 18 år som tandläkare?
– Ja, som tandläkare är det väldigt enkelt att se. Vi har ju tillgång till röntgen och kan på visdomständerna se hur gammal någon är, så det är enkelt. De är specialister på det här, så det finns ingen tandläkare som inte kan se det.
Blir det inga felbedömningar?
– Nej, de som kan det här gör inga fel inom det området. Är visdomstanden sluten är man över 18 år. Det är ingen tvekan.