![]()
Det var i oktober förra året som chockbeskedet kom. Boxholms anrika mejeri skulle läggas ned. Arla, som äger mejeriet, ville koncentrera verksamheten till Östersund – som skulle fortsätta tillverka ”Boxholmsost”.
Det lät annorlunda när Arla köpte Boxholms mejeri i januari 2011. I ett pressmeddelande lyfte Arla fram mejeriet som är känt för sin gräddost och smaksatta ostar, och fortsatte:
”När Boxholm Mejeri nu vill expandera är det därför ett naturligt steg för Arla att gå in som ägare av företaget. […] Det finns inga planer på förändringar inom produktsortimentet, produktionen, försäljningen eller för medarbetare på Boxholm Mejeri.”
Boxholmsostens vänner, en grupp som snabbt bildades på Facebook, vill inte acceptera nedläggningen. Man har i skrivande stund över 13 000 medlemmar och dess budskap är enkelt: Det är du som konsument som bestämmer vad som ska ske.
Boxholms mejeri räknar sina anor från 1890. Sedan 1952 har man ystat Boxholms gräddost, den första gräddosten i Sverige. Boxholmsosten har blivit en symbol för Boxholm, passerar man Boxholm så möts man av osteriets iögonfallande anläggning bredvid vägen.
Boxholmsostens vänner menar att det är ogenomtänkt att i en tid när konsumenterna efterfrågar lokalproducerad mat välja att lägga ned landets kanske äldsta mejeri, vilket innebär slutet för hantverksmässigt producerade Boxholms Gräddost.
Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige, skriver i ett pressmeddelande att man beklagar de drastiska åtgärderna, och fortsätter:
”Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna.”
Arla menar också att man kommer att investera i mejerierna i Götene, Kvibille och i Östersund.
Det finns krafter som gärna tar över verksamheten i Boxholm. I slutet av mars kontaktade ”en östgötsk miljonär” Arla och visade intresse för att driva Boxholms mejeri vidare i sin befintliga form. Förslaget presenterades för Arlas svenska vd Patrik Hansson, men förhoppningarna att rädda mejeriet grusades snabbt: ”Mejeriet är inte till salu”. Flytten är redan planerad till slutet av 2019.
Kritiken är svidande. Ronny Samuelsson, som är engagerad i Boxholmsostens vänner, sammanfattar det hela i en insändare i lokaltidningen Corren som att Arla byggt upp ett förtroende hos det svenska folket med tal om produktkvalitet, god djurhållning och öppna landskap, och fortsätter: ”Ett förtroende som man bryter på punkt efter punkt.
Man fokuserar på billiga varor, betalar den svenska bonden uselt och man flyttar svensk matproduktion utomlands för att maximera vinsten.” Detta särskilt efter att Arla ville bli större och ingick en fusion med Danmark varigenom Arla Foods bildades. Han fortsätter: ”Arla köper mindre mejerier och flyttar produktionen utomlands.
Arla skyller flytten på konkurrens av billig hårdost, som de själva tillverkar och märker med Arla. Jag vet, det låter för dumt för att vara sant. Men när marknadskrafterna får härja fritt utan att en enda tanke ägnas åt kvalitet, ursprung, svensk självförsörjning av livsmedel kan det bli så här.”
Ronny Samuelsson gjorde under våren även en hyllningslåt till Boxholmsosten genom att göra om den gamla 70-talsdiskohiten ”Go West” med orden ”Go ost” i stället.
Sverige har fortfarande en del mindre mejerier kvar i Sverige, bland andra Gäsene mejeri, Falköpings Mejeri, Grådö mejeri, Järna mejeri, Östgöta Mjölk, Emåmejeriet, Sju gårdar, Roslagsmjölk, Wermlands mejeri, Dalsspira mejeri med flera.
Förutom detta har vi ett antal mindre gårdsmejerier som samordnas av Sveriges Gårdsmejerister. Antalet små mejerier lär dessutom öka, eftersom det finns en trend i dag att konsumenterna efterfrågar lokalproducerade livsmedel.
Det har hållits protestmarscher i Boxholm, och Arlas varor bojkottas i Boxholms butiker. Lantbrukets Affärstidning citerade i slutet av 2018 Coops butikschef i Boxholm som berättade att försäljningen av Coops egen mjölk i stället ökat med 500 procent. Coops mjölk tillverkas huvudsakligen av Grådömejeriet.
Boxholmsostens vänner beskriver kampen som historien om hur invånarna i lilla Boxholm, med 5 500 invånare, samlar sig mot den stora multinationella mejerijätten Arla. ”I slutändan är det ju konsumenterna som bestämmer vad som ska ske”, säger de.