MP: Aktiviteter i ”utanförskapsområden”
Miljöpartiet skriver i redovisningen lite luddigt: ”Vi översatte material till en mängd språk och våra avdelningar gjorde detsamma.” De skriver också att de hade aktiviteter i så kallade ”utanförskapsområden”.
S: Massutskick av SMS till invandrarområden
Socialdemokraterna fick över sex miljoner kronor, men när de redovisar vad det använts till så redovisar de kostnader för hela 27 miljoner, där de menar att de sex miljoner kronorna återfinns. Bland annat har pengarna gått till utdelning av direktreklam, ”bland annat i flerbostadshus med hyresrätter där valdeltagandet är lägre än bland egna hemboende och bostadsrätter.” Av allt att döma är således Socialdemokraternas omtalade SMS-utskick till invandrarområden, där 700 000 SMS skickades ut på valdagen till invandrarområden, betalade av det särskilda bidraget. Socialdemokraterna uppgav själva under valdagen att SMS:et gått ut till ”geografiska områden med lågt valdeltagande”.
C: Jättestolta över valinformation på andra språk än svenska
Centerpartiet gjorde ”många översättningar till andra språk, både av digitalt och fysiskt material”, men utan att redovisa dessa närmare. Emma Fahlstedt, Centerpartiets kommunikationschef, berättar för forskarna om partiets syn på Sveriges framtid: – Vi behöver komma ifrån inställningen att alla ska ta del av allting på svenska. Vi har översatt allt från information på hemsidan till tryckt valmaterial som delades ut och vi är jättestolta över det. Runt om i landet har Centerpartiet också knackat dörr, annonserat och kampanjat i utanförskapsområden. Allt det handlar om synliggörande och för oss var det självklart att vi syntes också i de här områdena.
V: ”Ett språk med ett alfabet som vi inte förstår”
Vänsterpartiet har gjort särskilda filmer, flygblad, inlägg i sociala medier och översättningar för att värva invandrare. Kommunikationschef Marie Antman säger att översättningarna varit kostsamma och svåra: – Vi har anlitat översättningsfirmor, men det har visat sig med politisk kommunikation att det inte räcker, så vi behöver också ha folk internt som talar de språken. Vi har haft en medarbetare som jobbade med översättningar i flera månader därför att det är knepigt. Bara att trycka en text som är på ett språk med ett alfabet som vi inte förstår, att då till exempel kunna vara säker på att texten inte blivit bakvänd... Vidare säger man sig ha lagt pengar på att värva unga genom ”okonventionella sätt att kommunicera, för att prata politik där människor är”: – Vi hade flera gånger frågestunder med Jonas Sjöstedt på Instagram och framför allt unga tjejer frågade om allt! ’Min pojkvän har gjort slut, vad tycker du att jag ska göra?’ Jonas var lite av en relationsrådgivare under några veckor.M: ”Arabiska är inget problem, men somaliska är svårare”
är Moderaterna redovisar vad bidraget gått till så har partiet valt att redogöra för sina samlade kampanjutgifter på hela 78 miljoner. Vad de 5,4 miljonerna kronorna gått till är således höljt i dunkel och omöjligt för en utomstående att utvärdera. I intervjuer med Mittuniversitetet menar de dock att de försökt nå utrikes födda.

På arabiska.[/caption]
KD: ”Är man ny i landet är det personliga mötet viktigt”
Ebba Busch Thors nyliga uppmaning till invandrare att ”bli svenskar”, och hennes formulering att ”mångkulturalismen som politiskt projekt är mogen för slutförvaring”, är inget som återspeglas i Kristdemokraternas användning av bidraget. Kanslichef Robert Lisborg talar sig varm om mötet med nyanlända invandrare, gärna med material på deras eget språk, vilket bidraget finansierat: – Om man ser till de utrikes födda så handlar det mycket om att tillgängliggöra material på olika språk och de här medlen ger ju en möjlighet att satsa lite extra på det, för vi måste ju prioritera hur många språk vi ska översätta till. Vi har översatt både fysiskt material och material på hemsidan, information om vår organisation, vår historia, vårt valmanifest och så vidare. Vi vill se till att människor får en uppfattning om partiet men också om hur demokratin fungerar. Han menar att de främmande språken är ”inbyggda” i partiets verksamhet: – Det är inbyggt i hur vi tänker redan från början och de här medlen gör det ju möjligt. Vi kan översätta till fler språk, trycka upp material på många olika språk och ha det i valstugorna. Är man ny i landet är det personliga mötet viktigt. Att ha någonting att dela ut till dem tror jag är väldigt viktigt. Men också att se till att hemsidan finns på så många olika språk som möjligt, det skulle vi nog inte ha möjlighet till utan de här medlen, säger han.
L: Vill nå unga invandrare
Liberalerna ville inte ställa upp på en intervju med Mittuniversitetet och har därför bara svarat på frågorna via e-post. Chefen för organisation och administration, Anders Yngman, skriver att bidraget bekostat översättningar till olika språk, deltagande under Järvaveckan samt digital marknadsföring för att nå framför allt yngre väljare. Bland annat har man lagt 75 000 kronor på översättningar och flera miljoner kronor på riktad annonsering.SD: Valsedelsutskick till Rinkeby
Även Sverigedemokraterna tog del av flera miljoner kronor, som bland annat lades på att nå ut till utrikes födda, vilket varit en prioriterad målgrupp under hela mandatperioden, enligt kommunikationschef Joakim Wallerstein: – Jimmie har varit hemma hos folk, hos lokala pizzabagare och de som finns med i trygghetsorganisationer. Han har ätit middag och fikat hemma hos dem, utan kameror och utan journalister. Vi har inte dokumenterat det utan han har gjort det ensam med sin side-kick, berättar han. Men det som sticker ut mest är ett valsedelsutskick till invandrartäta områden. – Vi gör vårt postala utskick och prioriterar normalt områden, men tack vare postutskicken såg vi till att varje hem i till exempel Rinkeby fick valsedlar, för vi visste att det inte skulle finnas i valstugor eller i vallokalen. Om vi inte hade gjort det hade effekten blivit att det hade varit omöjligt för en kvinna i Rinkeby att rösta på oss för det hade inte funnits valsedlar. Sedan om det är värt två miljoner, det kan man ju diskutera. Sverigedemokraterna uppger att de särskilda medlen var extra betydelsefulla för ungdomsförbundet som kunde anställa ungdomar för att svara i kommentarsfält: – När det gäller de unga har det varit fokus på vårt ungdomsförbund. De får inget bidrag från Ungdomsstyrelsen så under valrörelsen använde vi pengarna för att ha tio personer här på kommunikationsavdelningen som jobbade med att ge vår version i alla kommentarsfält i sociala medier. Vi har inte så många anställda och har inte möjlighet att ha nätaktivister, säger Joakim Wallerstein. Sverigedemokraterna är dock det enda riksdagsparti som inte har gjort några översättningar av valmaterialet till främmande språk. De anser att väljare ska kunna tala språket i det land man bor.Undermålig redovisning
När Nya Tider går igenom partiernas redovisningar av bidraget visar det sig att redovisningarna håller så låg standard att det många gånger är helt omöjligt att utvärdera bidragets användning på en djupare nivå. Bidraget synes, utöver de mångkulturella satsningarna, mest ha haft effekten som ett välkommet tillskott i de redan välfyllda partikassorna. [caption id="attachment_53282" align="alignnone" width="585"]
Särskilt bidrag till partierna:
I likhet med tidigare utvärderingar är det svårt att avgöra vilka direkta effekter de särskilda medlen haft. Det saknas data på en mer detaljerad nivå för att kunna säga något konkret om stödets effekter.
Som framgår av intervjuerna med partiernas representanter finns dock en positiv grundsyn när det gäller möjliga samband mellan riktade kampanjinsatser och en positiv utveckling av valdeltagandet bland unga och utrikes födda.
Partierna själva betonar dock att de är nöjda med att bidraget ges inför varje valrörelse, och att det bör betalas ut även i fortsättningen.
Parti: | Milj. kronor: |
---|---|
Socialdemokraterna | 6,6 |
Moderaterna | 5,4 |
Sverigedemokraterna | 3,8 |
Miljöpartiet | 2,9 |
Centerpartiet | 2,8 |
Vänsterpartiet | 2,7 |
Liberalerna | 2,6 |
Kristdemokraterna | 2,5 |
Summa 29,5 miljoner kronor |