![]()
Inrikesminister Anders Ygeman deltog på Konsertbranschens konferens och överraskade då med att säga att det visserligen är bra att frågan om sexuella ofredanden tas upp, men att det inte är ett nytt fenomen.
– Sexuellt ofredande på festivaler är i mina ögon mindre förekommande nu än för 20 år sedan, men vi pratar mer om det nu, sade han.
Anders Ygeman hävdar alltså att det är anmälnings-benägenheten som ökat och menar att det i sig är något positivt. Om något behöver göras är det framför allt åtgärder mot alkoholförsäljning på festivaler, anser han.
Uttalandet får hård kritik från en rad håll. En som reagerat är nationalekonomen och flitige debattören Tino Sanandaji, aktuell med boken Massutmaning. I ett inlägg på Facebook skriver han att ofredanden på festivaler i verkligheten har flerdubblats sedan dessa började mätas 2011.
[caption id="attachment_21925" align="alignleft" width="300"]
![]()
Anders Ygeman (S), Sveriges inrikesminister, tycker att det är positivt att det inkommer fler anmälningar om våldtäkt då han menar att det endast är anmälningsbenägenheten som har ökat och inte brotten. Foto: Wikipedia[/caption]
Ofredanden i allmänhet har tredubblats sedan 1996.
Anders Ygeman baserar sitt uttalande på ”en känsla”. I en intervju gjord av Aftonbladet-TV i Almedalen i somras framgår det också att han inte har några personliga erfarenheter av festivaler för 20 år sedan, då han aldrig besökte sådana i ungdomen.
Sanandaji skriver om regeringens resonemang i frågan:
”Regeringens teori är att ökning av kvinnoövergrepp bara reflekterar anmälningsgrad (trots att det även syns i brottsoffers självrapporterade svar). Ett sätt att belysa vore att kolla på gärningsmännens ursprung. Om ökningen av sexövergrepp drivs av högre anmälningsgrad borde det öka jämnt i befolkningen, men är mer sannolik att reflektera en reell ökning om det drivs av gärningsmän med utländskt ursprung.”
Anders Ygeman hävdar alltså att det är anmälningsbenägenheten som ökat och menar att det i sig är något positivt. Om något behöver göras är det framför allt åtgärder mot alkoholförsäljning på festivaler, anser han.
Det är inte första gången Sanandaji genomskådar regeringens fria förhållande till sanningen i kriminalpolitiska frågor. I augusti förra året hävdade Ygeman: ”Vi kan se att antalet bilbränder ligger på en hög nivå, men jämfört med tidigare år så rör det sig inte om någon dramatisk ökning”. Tricket, enligt Sanandaji, är att inkludera alla bilbränder, inte bara avsiktliga, varvid ökningstakten blir mer måttlig. Han exemplifierar med att jämföra 1998 med 2015. Med regeringens sätt att räkna har bilbränderna då ökat med 15 procent, men om man istället bara räknar anlagda bränder handlar det om nästan en fyrdubbling.