![]()
Även i fortsättningen blir det aktieägarna som bestämmer könsfördelningen i bolagens styrelser. Det var beskedet regeringen fick sedan Alliansen kom överens med Socialdemokraterna i civilutskottet.
Omkring 280 börsbolag och ett femtiotal statliga bolag skulle omfattas av den nya lagen om kvotering, som var tänkt att gälla redan från 2017. Först 2019 hade bolagen varit tvungna att betala sanktionsavgifter om de inte hade minst 40 procent kvinnliga ledamöter i styrelserummen. Avgifterna skulle enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek och värde på börsen.
Torsdagen den 12 januari meddelade dock Alliansen och Sverigedemokraterna att de inte skulle stödja regeringens kvoteringsförslag och eftersom regeringen inte har egen majoritet i frågan drogs förslaget tillbaka.
På Riksdagens hemsida meddelas:
”Civilutskottet anser att det är viktigt att könsfördelningen blir avsevärt jämnare än i dag när det gäller vilka som deltar i ekonomiskt beslutsfattande. Den rådande könsfördelningen i börsbolagens styrelser är inte tillfredsställande. Däremot tycker utskottet att en jämnare könsfördelning bör främjas med andra medel än med tvingande lagstiftning.”
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet håller inte med, utan reserverar sig mot utskottets förslag. De tre rödgröna partierna anser att regeringen så snart det är möjligt bör lägga fram nya förslag som förbättrar könsfördelningen i börsbolagens styrelser.
Kvinnor innehar i dag 47,5 procent av jobben i Sverige, och 32 procent av styrelseuppdragen i börsnoterade bolag. Det är högre än genomsnittet i EU, som är 23 procent, men ändå en bit under EU-kommissionens mål att år 2020 ha 40 procent kvinnor i styrelserummen hos alla stora europeiska företag.
Sveriges helägda statliga företag har redan överträffat målet 40 procent kvinnor med styrelseuppdrag.
Alliansen och SD i civilutskottet anser att regeringen bör gå emot EU-kommissionens förslag till direktiv om kvotering i bolagsstyrelser och i stället verka för nationellt självbestämmande i fråga om könsfördelningen i svenska börsbolags styrelser. Utskottet vill därför att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om detta, något regeringspartierna reserverar sig emot.
Näringsminister Mikael Damberg tycker att Moderaterna gjort ett inställningsmässigt lappkast åt fel håll under Anna Kinberg Batras partiledarskap, efter att en diskussion om kvotering öppnades under Fredrik Reinfeldts tid.
– Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg i en intervju med TT.