![]()
Det var under torsdagen som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev ett inlägg på Twitter där han menade att Sverige behöver ett totalstopp för ”all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar”. Han fortsatte med att skriva att: ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”
[caption id="attachment_74771" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: Twitter[/caption]
Uttalandet möttes snabbt av flera upprörda politiker som passade på att kritisera SD, men Åkesson står på sig och vidareutvecklar dessutom tankarna och resonemangen. Enligt bedömare kan detta komma att signalera en skärpt och hårdare inriktning inför valet, möjligtvis för att fjärma sig från Moderaterna som vunnit stort på att närma sig SD och kräva något mer restriktiv invandringspolitik.
Politiskt korrekt upprördhet
Uttalandet som Åkesson gjorde är ett av de mest radikala som han gjort under hela sin tid som partiledare för Sverigedemokraterna, och det fick som väntat stor uppmärksamhet och väckte omfattande avsky hos flera politiskt korrekta partiledare som omedelbart gick ut med avståndstaganden.
Annika Strandhäll (S) skrev till exempel ett uttalande på Twitter och beklagade sig över att man ”tillåtit” det offentliga samtalet att ”spåra ut”.
”Det är det Sverige han ser 2021. Det är inte mitt Sverige. Hur har vi kunnat tillåta det offentliga samtalet att spåra ur på detta sätt.”
Annie Lööf, känd för sin vilja att fylla på Sverige med 30 miljoner invandrare så att de etniska svenskarna blir en minoritet i sitt eget land, något hon stod för under en intervju med SVT 2011, blir upprörd över att Jimmie talar om den kulturella belastning som uppstår för Sverige när vi tar in hundratusentals invandrare från exempelvis muslimska kulturer.
”Människor på flykt som ’kulturell belastning’. Vi minns också den Sverigedemokratiska diskussionen om vem som är svensk”, skrev Centerns partiledare Annie Lööf (C) på Twitter.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skrev i ett uttalande på Facebook ett svar om att det är ”hätska utfall” att konstatera problematik kring invandring, samtidigt som hon, något komiskt skriver om att Sverige behöver en ”långsiktigt hållbar migrationspolitik”, något som Sverige knappast kan sägas ha haft de senaste 30 åren.
”Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti. Vägen framåt för Sverige är genom att vi får en långsiktigt hållbar migrationspolitik, inte den kollektiva skuldbeläggning av invandrare som SD ägnar sig åt.”
Hon skrev vidare:
”Ingen människa är en belastning bara för att man har en annan bakgrund, och att betrakta all migration som en belastning går rakt emot liberala och allmänborgerliga värderingar där individens rättigheter och skyldigheter kommer först. Viktiga frågor för vårt land förtjänar ett värdigt samtalsklimat.”
[caption id="attachment_74772" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: Twitter[/caption]
Åkesson står på sig och bemöter kritiken
Jimmie Åkesson verkar dock ha varit beredd på kritiken och valde inte bara att stå fast vid sitt uttalande, han valde att vidareutveckla det:
”’The usual suspects’ tål inte att man påpekar det uppenbara, att deras samhällsomstörtande invandringspolitik slagit sönder Sverige, och att vi därför ser oss tvingade till tuffa åtgärder för att städa upp efter deras vilda kalas”, skrev han på Twitter under fredagen som svar och fortsatte:
”Invandring av hundratusentals människor från främmande kulturer med helt andra grundläggande normer och värderingar än de som byggt vårt svenska samhälle blir –
ställt utom allt tvivel –
en belastning ekonomiskt, socialt OCH kulturellt.”
”Har man fortfarande inte förstått det, så är man enligt min uppfattning fullständigt verklighetsimmun.”
[caption id="attachment_74769" align="alignnone" width="585"]
![]()
Källa: Twitter[/caption]
Aftonbladet sökte Jimmie Åkesson för en intervju, men SD:s pressjour meddelade att han inte var tillgänglig och skickade ett skriftligt uttalande från SD-ledaren till den svenskfientliga tidningen:
”De allvarliga problem som vårt land drabbats av i kölvattnet av åtminstone trettio års djupt oansvarig migrationspolitik är av kulturell, social och ekonomisk art. Det är inte en hemlighet, sannolikt inte för någon, och det är definitivt inte något nytt att mitt parti lyfter detta sakförhållande. Det finns naturligtvis migration som är av godo och fullt naturlig, varför jag var extra tydlig med vilken typ av migration som måste stoppas helt, med hänsyn till det allvarliga läget i Sverige.”
Kan visa på ändrad politisk inriktning
Enligt bedömare som Nya Tider talat med kan de ovanligt radikala uttalandena från Jimmie Åkesson tyda på en möjlig förändring i den framtida politiska inriktningen. Den skulle då kunna gå bort från den evigt urlakade sverigedemokratiska politiken, som gått från etnonationalism, till kulturnationalism, till kulturkonservatism över åren.
Ett parti som från början var emot invandring och för repatriering kom slutligen att bli för invandring, även om man ville att den skulle vara mer restriktiv än den rådande. Uttalandet om en önskan om totalstopp av invandring som bedöms som skadlig för Sverige blir på så vis ett avsteg från den inslagna vägen eftersom det ger ett starkare budskap i migrationsfrågan.
En viktig faktor där skulle vara att SD, som länge levt på och växt på grund av att man i svensk politik representerat det mest ”radikala” partiet i riksdagen med en invandringskritisk framtoning nu finner sig trängda av både KD och speciellt Moderaterna, som på senare tid valt att framhäva sig som ett parti öppet för något mer invandringskonservativ politik med minskad migration. Men även av att partiet Alternativ för Sverige, som är radikalare än SD med en tydlig etnonationalistisk inriktning, visar framfötterna och kan komma att växa fram som en allvarlig konkurrent till SD i det kommande valet.
Att då visa sig mer radikala, och tydliga, i migrationsfrågan skulle kunna stjäla röster från AfS och samtidigt positionera sig mot M och KD som den klart mest invandringskonservativa politiska faktorn i landet. Om de generella trenderna i samhället och det svenska folkets politiska sympatier fortsätter gå i en allt mer invandringskritisk inriktning kan den positioneringen komma att tjäna partiet väl i det kommande valet.