![]()
Inom ramen för projektet Visp söker polisen kvinnor och män med utomnordisk bakgrund för en projektanställning under en tid om högst 17 månader.
För 18 000 kronor i månaden får deltagarna hjälpa de riktiga poliserna med rena vaktmästerisysslor som att sitta i reception, handlägga pass, ägna sig åt fordonsservice, arkivera dokument och hantera hittegods.
Lönen bekostar polisregionerna ur sina egna budgetar. Tanken är att minst ett hundra personer ska få tillfällig anställning under projekttiden.
Regeringen Löfven har föreslagit att lågutbildade nyanlända ska kunna arbeta med ”skanna in dokument, märka ut vandringsleder och enklare jobb som kopiering”. Det anges dock att avsikten med Visp även är ”att eftersträva så deltagarna söker till polisutbildningen.”
Kia Samrell är nationell samordnare för projektet. Hon anser att det är viktigt med språk- och kulturkunskaper när det är den typen av mångfald även bland dem som anlitar eller grips av polis. Hon tycker inte att det är risk att fokus hamnar för mycket på språk, kultur och etnicitet och inte på att kunna brotta ner en skurk som håller på att begå brott.
– Det vi vill få ut av Visp är bland annat att sammansättningen av polisanställda i framtiden är mer representativ för samhället genom att bestå av fler personer med utländsk bakgrund, säger Kia Samrell till Nya Tider.
På frågan om det inte finns risk att deltagarna tycker att göromålen är för mycket av vaktmästeri och för lite av glamorös action och fångande av banditer och skurkar svarar hon lite torrt polisbyråkratiskt.
– Deltagarna har olika arbetsuppgifter inom ramen för vad en civilanställd person kan arbeta med inom polisen, vilket inte innefattar arbetsuppgifter som kräver polisutbildning.
Syftet är uttryckligen att minska andelen poliser som är svenskar. Sex procent av poliserna och åtta procent av de anställda i dag har redan utländsk bakgrund, men målet är att de ska bli fler. Detta samtidigt som många erfarna poliser säger upp sig på grund av att de inte längre tycker att de kan göra ett effektivt jobb. Siffror från slutet av förra året visar att nästan fem procent av poliskåren hade slutat under 2016.
Regionpolischefen Carin Götblad, tidigare rikspolischef, är ordförande i styrgruppen för projekt Visp och förklarar i en intervju med Dagens Juridik att det är den stora invandringen som ligger bakom den planerade etniska förändringen av poliskåren.
– Det finns så många som inte talar svenska i vårt samhälle i dag. Kan vi få fler inom polisen som talar fler språk blir vi bättre på att allt från att utreda till att ta hand om brottsoffer och ge annan service, säger Götblad.
Projektet Visp startades under hösten 2016, men Kia Samrell berättar att någon utvärdering ännu inte gjorts om hur utfallet blivit.
– Det är för tidigt. Projektet är planerat att pågå till och med 2018, säger hon.
Polisen är i akut behov av fler civilanställda på grund av de stora migrantströmmarna till Sverige. I polismyndighetens budgetunderlag för 2017-2019 står att antalet civilanställda behöver öka med 1 300 personer under perioden. Redan under 2016 beräknas 600 civilanställda ha ny- och återrekryterats. Utökningen av antalet civilanställda fortsätter under 2017.
Områden där den utökade polisiära kompetensen behöver tillföras på grund av migrantströmmarna är ingripandeverksamheten, den brottsförebyggande verksamheten, gränspolisverksamheten och utredningsverksamheten. Därutöver behöver även polisiär kompetens tillföras bland annat underrättelseverksamheten och arbetet mot den grova organiserade brottsligheten.
Polismyndigheten ser även ett behov av att öka antalet poliser i tjänst, i nuläget med totalt 2 000 nya poliser till cirka 22 000. På grund av begränsningar i utbildningssystemet och utbildningens längd kommer ett större antal poliser kunna anställas först 2018/2019. I det korta perspektivet behöver därför antalet civilanställda öka inom polisen för att dels frigöra polisiära resurser, dels för att tillföra civil kompetens i kärnverksamheten.
Polisens totala kostnad för enbart ”migrantströmmar och terrorhot” uppgår under perioden 2017-2019 till nästan 3,3 miljarder kronor.