![]()
Den muslimska församlingen i Borlänge har redan två moskéer, men det rör sig om möteslokaler utan typiskt muslimsk arkitektur eller kännetecken utåt. Antalet muslimer har ökat så mycket att lokalerna inte räcker till, och man tvingas ibland be utomhus på grund av platsbrist enligt uppgifter till media. Nu vill man därför bygga en ”riktig” moské nära stadshuset. Stora delar av ortsbefolkningen är dock inte särskilt pigga på idén.
– Det är inget som tillför Borlänge något, det är bara tjafs om var den ska vara eller inte. Låt oss bara ha det lugnt och skönt, menar en ”mannen på gatan” vid namn Lars Norgren när han tillfrågas av SVT Nyheter Dalarna.
Planerna på ett moskébygge i Borlänge har funnits i ett antal år. Efter långdragna utredningar föreslog kommunen en tomt på Hagalund, mycket centralt nära stadshuset och Hagakyrkan.
I mars är det tänkt att kommunfullmäktige ska besluta om en detaljplan. Om det blir ett ja där finns det inte längre några hinder i vägen för moskébygget. Den planerade moskén ska enligt lokaltidningen Dala-Demokraten komma att rymma 750 personer och innehålla ett bönerum med kupol samt utrymmen för aktiviteter som studiecirklar, motion, matlagning och bibliotek.
[caption id="attachment_22514" align="alignnone" width="585"]
![]()
Imamen Ibrahim Hamad blir intervjuad av SVT i den befintliga lokalen som är inhyst i en före detta skola. Han lugnar tittarna med att det inte finns några kopplingar till Saudiarabien eller deras salafistiska lära, men vad som inte framkommer i tv-inslaget är att hans son Hussein Hamad samarbetar med flera ledande islamister som får pengar av en stiftelse som även sponsrar Islamiska staten och Al-Qaida. Husseins svåger har rest till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten.
Stillbild: SVT[/caption]
Det centrala läget är kontroversiellt, även för många som inte i sak opponerar sig mot en moské i Borlänge. När planerna inleddes på allvar år 2012 protesterade bland andra den socialdemokratiske politikern Björn Högberg, ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, fastän många uppfattade det som om han gjorde det av egoistiska skäl. Högberg hävdade att det fanns en risk för sprängattentat mot moskén och att den därför borde byggas längre bort från ”de byggnader där vår kommuns folkvalda och kommuntjänstemännen arbetar”.
Enligt Dalarnas Tidningar erkände Högberg också att ”det finns väldigt många åsikter om moskébygget, men att allting tystats ned”. Hans eget skäl till att lyfta fram debatten var inte att Borlängeborna skulle få vara med och bestämma, utan att politikerna ”måste se till att vi inte får ännu fler som är invandrarfientliga”.
Folkliga protester har kantat planerna. 300 grannar till den planerade moskén skrev under en protestlista år 2012. Det enda parti som motsatt sig bygget är dock Sverigedemokraterna, som lyckades förhala frågan genom att överklaga byggplanerna 2013. Sedan i december 2016 har lokala SD-aktivister samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i frågan. Frågan var om man skulle lyckas få ihop de omkring 4 000 Borlängebor som normalt krävs för att folket ska få rösta i frågan.
Salafister bakom moskén
Bakom mosképlanerna ligger Islamiska förbundet i Borlänge. SVT och Dala-Demokraten har i flera artiklar låtit talesmän för förbundet lugna ner Borlängebornas farhågor. Exempelvis har imamen Ibrahim Hamad sagt att böneutropen bara kommer att hållas inomhus och inte höras ut på gatan, och att man inte får några pengar från Saudiarabien eller någon annan utanför Sverige. Saudiarabien är känt för att finansiera moskéer och sedan använda dem för att sprida den salafistiska lära som omfattas av bland andra Islamiska staten (IS).
Varken SVT eller Dala-Demokraten har dock grävt i vilka som ligger bakom Islamiska förbundet, något som fått skarp kritik från ex-muslimen Mohamed Omar, som länge engagerat sig mot salafismen. Han har skrivit flera debattinlägg om kopplingarna mellan Islamiska förbundet och den salafistiska rörelsen i Sverige.
Hussein Hamad, sonen till imamen vid den nuvarande moskén som är inhyst i en gammal skola i Bullermyren, samarbetar med flera ledande salafister. En av dem är Abo Raad, en imam som pekats ut som den militanta islamismens ledare i Sverige. Hans moské i Gävle har finansierats av en stiftelse som även finansierat terrorstämplade Al-Qaida i Irak och Islamiska staten. Abo Raad låg också bakom hemsidan muslim.se som hävdat att det är förbjudet, haram, för en muslim att bli vän med eller hysa varma känslor för en icke-muslim. Även Hamad själv skrev på sidan – bland annat gjorde han klart att den muslim som firar jul eller lucia avfaller från islam.
– Min fru bär burka, men hon har valt det frivilligt, förklarade Hussein Hamad när han, tillsammans med sin pappa imamen, besökte eleverna i trean på S:t Mikaelsskolan för att ”informera om islam”, enligt en artikel i Dalarnas tidningar år 2011. Burka är ett plagg som förknippas med just salafism. När en elev frågade om terrorism förklarade han att krigsverserna i Koranen handlar om att försvara sig. ”Det låter bra, men det är också så många jihadister ser på sin terror, som ett försvarskrig”, skriver Mohamed Omar, som även pekar på fler kopplingar till salafister.
Mohamed Omar tror inte att det nya islamiska centret i Borlänge kommer att användas för ”öppen rekrytering till jihadistisk terror”, men skriver att det kommer att sprida salafism och därmed bidra till radikaliseringen av enskilda individer, vilka sedan kan ansluta sig till IS eller andra terrororganisationer. Kopplingen är allt annat än långsökt – faktum är att Hussein Hamads svåger, brodern till hans burkaklädda hustru, själv reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten.
När Nya Tider pratar med Omar förklarar han att salafismen inte är någon liten sekt som många tror, utan tvärtom den mest aktiva och tongivande islamiska inriktningen i Sverige.
– Inom sunnitisk islam, bland dem som är aktiva där och framförallt bland unga som sprider islam i Sverige, så är det salafismen som gäller, förklarar Omar.
Han förklarar salafismens framgångar bland annat med att den är gränsöverskridande och förenar alla muslimer; anhängarna menar att de står för en ”ren” islam som inte är bunden till någon viss etnisk grupp eller kultur.
NyT: Hur kommer det sig att Dala-Demokraten, SVT och andra större medier låter Hamad uttala sig, men inte gör den här granskningen som du gör?
– Jag förstår inte heller det. Jag menar, han är ju väldigt extrem och dessutom en av deras talesmän. Hans svåger har anslutit sig till IS. Han kom visserligen tillbaka därför att han inte ansåg att de följde korrekt salafism – det finns en debatt inom salafismen om IS är okej eller inte – men han var ju med dem i grunden. Det är väldigt extremt, men istället sitter man och skriver fina saker om persiska poeter som inte har ett dugg med det här att göra.
Framgångsrik SD-kampanj
Den som drivit SD:s kampanj mot moskén, Tony Nyberg, blev utesluten ur partiet i början av februari. Partiet är förtegna om anledningen, själv menar Nyberg att det beror på internt maktspel, men han fortsätter att vara engagerad i moskéfrågan.
– Kampanjen har gått strålande bra, vi är några stycken som jobbat dygnet runt med det här. Vi har delat ut broschyrer i sju-åtta tusen brevlådor och varit ute varje dag i olika centrum sedan första december, säger Nyberg till Nya Tider.
[caption id="attachment_22512" align="alignleft" width="300"]
![]()
Tony Nyberg, före detta SD, har framgångsrikt drivit frågan om folkomröstning om moskén.
Foto: Kreditrådgivarna[/caption]
Enligt kommunallagen krävs det att tio procent av de röstberättigade i en kommun – vilket i Borlänges fall innebär omkring 3 900 personer – skriver under för en folkomröstning för att en sådan ska komma till stånd. Nyberg uppger att man fått in ungefär femtusen namnunderskrifter varav åtminstone fyratusen ska vara godkända. Dock kan folkomröstningen fortfarande stoppas om två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar emot. Nyberg berättar att hans plan var att prata ihop sig med Moderaterna, som velat flytta bygget till en annan plats, och att andra lokalpolitiker förhoppningsvis skulle rösta ja av demokratiskäl.
– Jag är rätt övertygad om att man får igenom den här folkomröstningen i fullmäktige om man lägger ner tid och kraft på det. Hade jag varit kvar så törs jag ta gift på att jag hade fått igenom det, men nu vet jag inte hur det går, säger Nyberg.
Kommunen söker efter annan lokal
Meningen är alltså att kommunfullmäktige ska besluta om en detaljplan i mars, men den 21 februari avslöjade Dala-Demokraten att kommunen startat en utredning om att istället överlåta en tennishall till Islamiska förbundet.
Kjell Forslund, Sverigedemokraternas ordförande i Borlänge, intervjuades av SVT den 17 februari och uttryckte då uppgivenhet vad gäller att få folkomröstningen genom fullmäktige. Han menade att man skulle driva vidare kampanjen för att visa folket att man gjort vad man kunnat, vilket skulle ge partiet mer stöd, men att den inte skulle gå igenom. När Nya Tider pratar med honom efter att de nya planerna blivit kända är han mer hoppfull. Han säger att Islamiska förbundet har tröttnat på överklaganden och tidskrävande processer. Partiets kampanj för folkomröstning tror han också har bidragit till att kommunen försöker hitta en väg runt problemet.
[caption id="attachment_22513" align="alignnone" width="585"]
![]()
Kan få tennishall. Frågan om ett moskébygge blir allt mer besvärlig för kommunledningen, särskilt som SD lyckats samla ihop tillräckligt med underskrifter för en folkomröstning i frågan. Nu höjs röster för att muslimerna ska få hålla till i en tennishall i stället. Foto: Borlänge tennis[/caption]
– Mycket talar för det, kommunen har ju förstått att det är ett kompakt motstånd mot det här och vi har ju fått en fantastisk respons från folk när det gäller folkomröstningen. De har ju varit och kollat lite grann och då har det stått folk i kö för att skriva på. Så jag är rätt säker på att kommunen vill slippa undan moskébygget, säger Forslund till Nya Tider.
Forslund gör också klart att kampanjen fortsätter tills det blir officiellt att man lägger ner planerna på moskébygget.
– Vi kör på för säkerhets skull så att säga, säger Forslund till Nya Tider.
I skrivande stund väntar man alltså dels på att få se om tennisklubben kan beredas en ny lokal så att Islamiska förbundet kan få tennishallen, dels på beslutet om detaljplan i mars, och dels på om SD lyckas gå iland med sin folkomröstning eller inte. Om Mohamed Omar har rätt kommer salafister – muslimer vars tolkning av Koranen går hand i hand med Islamiska staten – hur som helst att få större utrymmen i Borlänge.